Tépje le a ruhát Tutanhamonról!

-

Óriási lehetőség, hogy ókori, pucér hullát nézzen. Érintőképernyős készülékkel vetkőztethetik le a múmiát a látogatók Stockholm múzeumában.


A XIX. században Nagy-Britanniában csak az nem látott múmiavetkőztetést, akit nem érdekelt az ilyesmi. Akkoriban élte virágkorát az egyiptológia, számtalan balzsamozott és bebugyolált holttestet tártak fel, és sok volt a nyilvános előadás, ahol megfosztották ruháiktól a fáraókat és egyéb ókori előkelőségeket. Azóta azonban az épségben megmaradt múmiák a „kihalás szélére” kerültek, egyre kevesebb az új lelet, a meglévőeket pedig nagyon féltik a múzeumok. A modern technológia segítségével azonban most mindenki újra megnézheti, hogy mi történik egy megfelelően tartósított emberi testtel az évezredek során. A stockholmi Medelhavsmuseet most egy CT-zett múmiáról – egy Neswaiu nevű papról – készült rétegfelvételeket épített be egy programjába.


mummy Így szkennelik a múmiát

Az érintőképes terminálnál mindenki kedvére tépkedheti le a szarkofágokat, a ruhákat, a gyolcsokat, de még a bőrrétegeket is a halottról. A felületen nemcsak a felvételeket nézegethetjük, hanem érdekes leírásokat is olvashatunk. A virtuális múmiatapogatáshoz és kukkoláshoz azonban nem volna elég pusztán a CT rétegfelvételeire hagyatkozni, az ugyanis nem rögzít színeket a vizsgált tárgyakról. Ezek megállapítására további speciális módszereket használtak a kutatók, például lézeres szkennelést és fényképelemzéseket is, de az írásos források is sokat segítettek nekik a hiteles rekonstrukcióban.


Így készült a szétszedhető múmia


A stockholmi múzeumnak nem az interaktív múmiavetkőztetés az első ütős ötlete. Az intézmény honlapjáról le lehet tölteni Minecraftba telepíthető egyiptomi figurákat, pályát. Üzemeltet ázsiai teaházat a keleti kultúrák szerelmeseinek, de bele lehet futni egzotikus tájak együtteseinek koncertjeibe is.

minecraft