Tengerre, csirkék!

Fotó: AFP / TIZIANA FABI

-

Két tyúkkal megy Föld körüli útra egy olasz vitorlás. Biomegoldásokkal akar tiltakozni a klímaváltozás ellen.


Nem lesz segédmotor sem Matteo Miceli olasz vitorlázó hajóján, csak két tyúk, két tálcányi termőföld, valamint egy halászháló. Az olasz hajós Föld körüli útra indul, amelyhez maga termeli meg a szükséges táplálékot. A tengerre vitt csirkék feladata az lesz, hogy napi egy-egy tojással járuljanak hozzá Miceli táplálkozásához. A két nagyméretű cserépben spenótot és salátát termeszthet.


"A vitorlásom kicsit olyan lesz, mint az űrhajósok kabinja, teljesen önellátó. A félelem mindig itt lesz velem, de ez érthető és előre látható félelem lesz" - magyarázta az olasz vitorlázó.

Az Eco 40-nek elnevezett hajójára biztos, ami biztos, szárított fagyasztott élelmet is visz, ha valami balul ütne ki. A „klímaváltozás bűnei” ellen akar harcolni a férfi azzal, hogy bebizonyítja: a főzéshez, radarja és a műholdas telefonjai működtetéséhez elegendő a hajója által termelt áram. A vitorlásra 12 méter hosszan napelemeket szereltek fel, két szélturbinával és vízturbinákkal is ellátták.

A Roma Ocean World elnevezésű projekt előkészületei évek óta folynak a Római és a Bolognai Egyetemek közreműködésével. Az Eco 40 vasárnap hajózik ki Civitavecchia kikötőjéből, és a Vendée Globe útvonalát követi, mely mintegy 28 ezer tengeri mérföld (52 ezer kilométer) hosszú. Visszatérését öt-hat hónap múlva várják.