Tele van szennyezőanyaggal az Illatos úti vízminta

Fotó: Flickr/Greenpeace / Simon Gergely

-

Ferencváros önkormányzata kiadta az Illatos úti környezetvédelmi vizsgálat eredményét. Az Illatos úti kútban mindenből rengeteg van, a József Attila-lakótelepen viszont nem kell aggódni.


Hat ponton vettek víz- és talajmintát az Illatos út környékén: három helyen már meglevő fúrást mélyítettek 4,5-5 méter mélységűre, vizet vettek az Illatos úti kutyatelep kútjából, valamint az Illatos-árokból két ponton. A szakértői véleményt kezdetben azért nem adták ki, nehogy pánikot okozzon. A Ferencváros honlapjára végül mégis feltöltötték a dokumentumot – vette észre a HVG. Bőven szerepelnek benne ijesztő szavak.


A talajminták több ponton meghaladták a B szennyezettségi határértéket. Higanyból a megengedett mennyiség kétszeresét, arzénból pedig négyszeresét mérték a József Attila-lakótelep termelői piacának széléről vett mintában. Emellett a fluoratén, a pirén, a krizén és a benzo(b)flouratén és a DDT növényvédő szerből is a megengedett szint felett mértek.

Három mintavételi helyről származó talajban is jóval nagyobb koncentrációban találtak policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH). Száznál is több vegyületet tömörítő csoport tagjai a gyógyszer-, műanyag-, gyomirtószer- és festékgyártásban használatosak. Több PAH bizonyítottan rákkeltő állatokban, az emberben pedig „lehetséges rákkeltő”. Ezekből mérték a határérték tízszeresét a termelői piac szélén vett mintában, az Aszódi úti lakótelepen pedig a határérték kétszeresét találták.A fenti számok azonban még szinte megnyugtatónak számítanak ahhoz képest, amit a vízminták vizsgálata hozott. Az Illatos úti kutyatelepen a határérték hétezer-háromszázszorosát mutatta ki a vizsgálat a benzolból: literenként egy mikrogramm helyett literenként 7300 mikrogrammot. De több tízszeres mennyiségben voltak más aromás vegyületek is a vízben. Durván átlépte a határértéket a klórbenzol mennyisége: tizenkilencezerszer annyi volt, mint amennyit a B szennyezettségi határérték megenged. Aminobenzotrifluoridból a határérték 0,1 mikrogramm literenként, ehhez képest a kutyatelepi minta 21 200 mikrogrammnyit tartalmazott.

A felszíni vízminták esetében a DDT növényvédő szer, valamint az aminobenzotrifluorid lépte át jelentősen a határértéket a két mintavételi ponton. A jelentés kitér arra,hogy a kutyatelepi minta egy olyan kútból származik, amelynek a célja a kármentesítés. A kútból származó vizet semmilyen célra (locsolás, hűtés, takarítás) nem szabad használni.

A kutyatelepi szennyezőanyagok a jelentés szerint nem szivárognak át a József Attila-lakótelep alá. Ellenben a szöveg azt is említi, hogy a talajvizet és a felszíni vizet a lakótelepen sem tanácsos locsolásra, tisztításra használni.