Sztahanovista igazgató ellen tiltakoznak olasz szakszervezetek

Fotó: AGF / Guido Alberto Rossi

-

Levélben tiltakoztak a kulturális miniszternél a dél-olaszországi Caserta királyi palotája múzeumőreinek és más dolgozóinak szakszervezetei. Szerintük a múzeumigazgató túl sokat dolgozik.


Mauro Felicori, a casertai királyi palota októberben kinevezett igazgatója reggeltől estig dolgozik, akár napi tizenkét órát is bent van a munkahelyén. Van, amikor az igazgató nem is megy haza, az irodájában alszik, és hasonló munkaritmust követel dolgozóitól is. Elődeivel ellentétben megszüntette a heti egyszeri pihenőnapot, így a palota a hét minden napján nyitva várja a látogatókat. Többek között erre panaszkodtak a Dario Franceschini olasz kulturális miniszterhez címzett levelükben a palotában dolgozók érdekképviseletei, akik szerint az igazgatónak az a baja, hogy túlzottan munkamániás.


A miniszter helyett azonban elsőként Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára reagált, aki szerint az érdekképviselet casertai tagjai most az egyszer túlzásba vitték a tiltakozást. Matteo Renzi olasz miniszterelnök is az igazgató, Mauro Felicori mellett állt ki. Az olasz kormányfő Twitter-fiókján őrültségnek nevezte a szakszervezeti panaszkodást, és arra emlékeztette a casertai palota dolgozóit, hogy Olaszországban a korábbi gyakorlattal ellentétben „új szelek fújnak”.


"Questo direttore lavora troppo. Così non va". Questo il grido d'allarme lanciato contro il nuovo direttore della Reggia...

Közzétette: Matteo Renzi – 2016. március 4.

Mauro Felicori öt hónappal ezelőtt vette át a casertai királyi palota igazgatását. Az olasz közigazgatásban és kulturális életben is ismert Felicori Bolognából került a dél-olaszországi múzeum élére. A 18. századi casertai királyi palota 1997 óta a világörökség része. Állaga és látogatottsága azonban az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott.

Az új igazgatóval kevesebb mint fél év alatt hetven százalékkal nőtt a látogatók száma és a múzeum bevétele is. Olasz sajtóértesülések szerint a dolgozói tiltakozás hátterében az áll, hogy az új igazgató komolyan veszi a munkát, és például nem engedi meg, hogy a dolgozók a palota parkjában parkolják le autóikat. Túl soknak tartja a palotában dolgozó százötven biztonsági őrt is, és azt is tisztázni akarja, hogy a dolgozók miképpen vásárolhatták meg a királyi palota parkjának területeit, amely ügyben már az olasz számvevőszék is vizsgálatot indított.

Mauro Felicori az őt érő kritikákra úgy válaszolt:


Azzal vádolnak, hogy sztahanovista vagyok? Dicséretnek veszem, ez azt jelenti, hogy jól végzem a munkám.

Mauro Felicori