Szörnyvadászatra indult a Google

Forrás: Dave Conner / Flickr CC-BY

-A Google Térkép utcaképeket készítő csapatától nem idegen a kalandor hozzáállás. Kötözték már vonatra a kamerájukat, úsztatták végig az Amazonason – meg a Dunán is, de az kevésbé vadregényes – most pedig a hívők szerint szörnyet rejtő Loch Nesst térképezték fel.

Mivel tavat körbeautózni csalás lett volna, alig látszana a tó maga, ezért csónakkal vitték körbe a kamerát. A fotók nagy részén látszik a jármű és a szörnyvadászok is. A tó környékén a Street View pegmannek hívott sárga emberfiguráját is lecseréli a térkép: egy piros sapkás zöld szörnyfigurát pakolhatunk a térképre az utcakép elindításához.A The Telegraph brit lap egy olyan fotót is talált a Street View galériájában, amely akár új szörnyészlelés is lehetne. Bármennyire jó kamerával rögzítették is, nem lehet megállapítani, hogy úszó farönk vagy magát úszó farönknek álcázó szörny van-e a fotón. (A tippünk: farönk.)A Street View-képek kiadását a cég a leghíresebb szörnyfotó, „a sebész fotója” című kép évfordulójához igazította. A Daily Mailben 1934. április 21-én megjelent képről a Telegraph negyvenegy évvel később bebizonyította ugyan, hogy hamis, de ettől még a Nessie-hívők fontos dokumentuma.


Vízalatti fotókat is készíttetett a Google


Ezzel el is érkeztünk a nap áltudományáig, a kriptozoológiáig, amely leginkább a csak állítólag létező állatok tudománya. A Loch Ness-i szörny az egyik remek példa az ilyen lényekre, de a jeti, a nagylábú is ilyenek. A kriptozoológusok időnként valóban belebotlanak létező állatokba: a komodói sárkány létezéséről sokkal korábban lehetett hallani, semhogy 1902-ben valóban megfigyelték volna.