Szilveszteri útmutató az év leghülyébb rendőrségi híreiből

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A cikkben eredetileg összegyűjtöttük volna az év legmeghökkentőbb, legmorbidabb vagy éppen legviccesebb bűneseteit, de rá kellett jönnünk, hogy igazából szinte mindegyik egyben remek tanács is a szilveszterezőknek.


Előkészületek

Kezdjük az elején. Mire figyeljünk, mielőtt elindulunk?

Az egyik legfontosabb, hogy gondoskodjunk a kutyánkról, hiszen a legtöbbjük fél a petárdák és a tűzijátékok hangjától. Ha mást nem teszünk, legalább zárjuk egy olyan helyre, ahol kevésbé ijeszthetik meg a durranások. Ön pedig ne idegeskedjen, hogy bezzeg a szomszéd kutyájával ilyenkor nem kell semmit sem tenni, hiszen még a rendőrségi kutyák is berezelhetnek a zajoktól. Döme, az angol véreb például már a fűnyíró hangjától is kivan, őt nyugdíjazták is emiatt.

Aztán készülődjünk és öltözzünk alkalomhoz illően. Itt két tippet adnánk. Ne nézzünk ki túrázónak, kirándulónak, közmunkásnak vagy földmérőnek, mert akkor könnyen menekültnek nézhetnek és ránk hívhatják a rendőröket, mint idén többször is megtörtént, így Kiskunhalason, Pakson és Nagymágocson.

Kiváltképp legyünk óvatosak, ha egy csak szakállas férfiakból álló társasággal járjuk majd az éjszakát, nehogy azt gondolják rólunk, hogy terroristák vagyunk, mint az egy svéd szakállklubról hitték. Igaz, a kavarodásban szerepe volt egy náluk levő fekete alapú zászlónak is.Vannak, akik azért nem indulnak el szívesen otthonról, mert attól tartanak, hogy miközben mindenki távol van, betörnek a lakásukba. Összeállítottunk egy rövid listát, mit ne féltsünk, a rendőrség úgyis visszaszerzi, amint azt sok idén készült kép is dokumentálja:

Utóbbi kissé kakukktojás, egyrészt, mert Papp Károly országos rendőrfőkapitány budapesti lakásából loptak el többet is – szám szerint négyet –, másrészt, mert a felderítéshez DNS-vizsgálatot is segítségül vettek. Ami azonban nem mindig segítség: az Orbán Ráhel esküvőjéről ellopott telefonok tolvaja máig nem került kézre, hiába költöttek csak a DNS-vizsgálatra 10 millió forintot.

„Nem mehetek bulizni, dolgoznom kell” – hárítják el a szilveszteri meghívásokat az igazán lelkiismeretes emberek, nem úgy a római metróvezetők és rendőrök tavaly ilyenkor, közülük ugyanis nagyon sok beteget jelentett az év utolsó napjára, utóbbiaknak például 83 százaléka. Az olasz Riviérán fekvő település, Sanremo önkormányzati munkatársai még ennél is lazábbak, ők szinte az egész évet ellógták, volt, akinek a felesége ment be időnként, hogy lehúzza a mágneskártyáját. Ott 196 munkatárs ellen indítottak büntetőeljárást.


Sanremo


Jó, de most már induljunk bulizni!

Könnyű azt mondani, ez sem olyan egyszerű, akármilyen közlekedési eszközt is vennénk igénybe:

Ha kocsival megyünk,

  • könnyen beszállhat autónkba egy bagoly, és emiatt összetörhetjük a kocsinkat, mint pár napja egy louisianai rendőr (lásd a videót alább)
  • egy gyors előzéssel ripityára törhetjük a Ferrarinkat (Palik László itt kommentálta) vagy az Alagútban a különleges versenyautónkat
  • illetve ne szálljunk egy hatszemélyes kocsiba ötvenegyen (51-en!). Igen, ez is megtörtént idén Kínában.

Ha villamossal megyünk,

  • nézzünk jól körbe, nehogy valaki szarral a kezében szálljon fel és támadjon ránk. A pozsonyi kakirémet most hat ilyen esettel gyanúsítják, de lehetett több is. Pedig édesapja, a szlovák hadsereg tábornoka, Pavol Mackó bizonyára nem ezt a példát mutatta.
  • egy gyenge gombnyomás is elég lesz, ha leszállási szándékunkat akarjuk jelezni a járművön, ne essünk olyan túlzásokba, mint a miskolci férfi, aki „olyan nagy erővel ütötte”, hogy a villamos ajtajának üvege is betört.

Ha metróval megyünk,

Ha busszal megyünk,

  • ne idegesítsük fel magunkat, hogy (megint) büdös, és főleg ne annyira, hogy emiatt összeverekedjünk a sofőrrel.A buli

Ismerősünkhöz megyünk fel bulizni, a szomszéd lakásból viszont halljuk, hogy azt ordibálják: „most aztán megöllek”. Ne rémüljünk meg, nem biztos, hogy a barátnőjének mondja a szomszéd, egyszerűen csak fél a pókoktól.

Tényleg megérkeztünk, de az ajtó zárva. Nincs is itt házibuli, hihetnénk, de próbáltuk már a másik irányba is kinyitni az ajtót? Sokakkal megesik ez a hiba, akár az omahai rablóval.

Nem, így sem működik. Irány egy kocsma, ahol


ingyen van az alkohol!

Megeshet, ahogy Oroszországban is, ahol 20 ezer üveg vodka vált „ingyenessé”, igaz nem egy kocsmatulajdonosnak, hanem egy felborult kamionnak köszönhetően. Elég jó buli kerekedett ki belőle a mintegy 600 fős faluban.

Hoppácska, még sincs ingyen pia, más italát sikerült elvenni. Emiatt azonban ne szólalkozzunk össze a pultossal, mert büntetlenül ártalmatlaníthat minket egy csípődobással úgy, hogy eltörik a lábunk. Hasonló esete volt annak a szegedi éttermi pincérnek, akit hazaküldtek, miután részegen érkezett dolgozni, ő azonban csak a vendégtérig jutott, ahol tovább akart inni, és csak azért nem verte meg a főpincért, mert a többi alkalmazott megakadályozta benne.

Ismét csak pár jó tanács:

  • ne próbáljon meg cementtel fizetni, feltűnhet a rendőröknek, másrészt hét zsák cement mindössze két-két felest és korsó sört ér.
  • ha egy agresszív férfi arra kér minket, hogy adjunk neki az italunkból, akkor jobb, ha megtesszük, különben két haverjával jöhet vissza megverni, pedig végül nem is iszik az italunkból.

Ha minden rendben megy, akkor is legyünk elővigyázatosak, nehogy 100 rendőr érkezzen meg razziázni, mint Mindszenten, noha ott jó okuk volt rá, mert „csaknem valamennyi helyiségben kábítószert találtak”.

Egy másik kritikus pontja a szórakozóhelyeknek a mosdó, főleg, ha rengeteg ittas ember vár arra, hogy sorra kerüljön. Sokszor mellépisilnek, összehányják a bejzlit, de nagyobb baj is származhat abból, ha egy részeg egy vécé mellé kerül. Budapesten három férfi próbált kicserélni egy vécétartályt, ez azonban nem sikerült, és jól össze is vesztek. Olyannyira, hogy egyikük előbb elkezdte fojtogatni a lakástulajdonost, majd egy 70 cm pengehosszúságú szamurájkarddal vesetájékon szúrta.


Ingyen vodka


A hazaút

A szilveszterezésnek egyszer vége van, érdemes hazaindulni, kérdés, hogy kivel. Egy budapesti férfi például azt hitte, jó ötlet lesz beszállni két idegen mellé csak azért, mert hideg van és fázik. Pedig volt pénze taxira, legalábbis ez derült ki abból, hogy a férfi, miután elaludt – majd pár kerülettel arrébb magához tért –, már sem a utastársait, sem a kocsit, sem másfél millió forintnyi értékét sem találta meg.

Ha lehet, hozzá se érjen egy autóhoz sem, ellenkező esetben könnyen egy csatornában találhatja magát. Ha ivott, akkor meg főleg ne vezessen haza, az ilyesmiből könnyen rendőrségi ügy kerekedik, és előfordul, hogy a helyzetet még tovább is bonyolították a tettesek.

Amikor például R. Gusztávot Tatánál megállítottak a rendőrök, ő lefékezett, a jobb első ülésen mellette utazó férfi kiugrott az autóból, R. Gusztáv pedig beült a helyére. Azért próbálták meg ezt a manővert, mert R. Gusztávot korábban már eltiltották a vezetéstől. A rendőrök viszont résen voltak, észrevették a cserét, ahogy azt is, hogy a kocsit már korábban kivonták a forgalomból.

Egy másik esetben egy részeg váci nő vezetett haza, a kocsija tetején pedig egy alkalmi ismerősét fuvarozta. Amikor megállították őket, az ismerős elfutott, de nem jutott sokáig, ugyanis egy patakmederbe esett, és eszméletét vesztette. A váci kórházba vitték, de mert nem voltak nála iratok, nem tudták azonosítani. Később sem, mert amikor a kórházban magához tért, ismételten megszökött.

Robogót sem érdemes ittasan hajtani. Rétságon járőrök arra lettek figyelmesek, hogy egy robogó hátsó lámpája nem ég. Követni kezdték, majd szirénával megállásra szólították fel. A férfi kétszer is megállt, de amikor a járőrök utolérték, mindkétszer újra elindult. Amikor a rendőröknek sikerült melléhajtaniuk, a vádlottban felhorgadt az akcióhős, a motor kormányát többször is a rendőrautó irányába rántotta, a rendőrsofőr az ütközést csak hirtelen fékezéssel és irányváltoztatással tudta elkerülni. Végül azonban csak elkapták a renitens robogóst.


A dühös sofőr, miután megleckéztette az autóját megérintő gyalogost


Otthon, édes otthon

Ha busszal megy, akkor is vigyázzon, mert előfordulhat, hogy egy teljesen másik településen ébred, mint ahova indult. Novemberben egy férfi Esztergomban ivott, viszont mikor hazautazott volna, rossz buszra szállt és Únyban kötött ki, nem pedig Budapesten. Onnan viszont – a késői órára tekintettel – már nem tudott hazamenni, ezért a rendőrség segítségét kérte.

Azért otthon is lehetnek még gondok, egy ausztrál házaspár nőtagja például egy éjszaka arra ébredt, hogy valaki horkol, aki viszont nem az ő barátja. Mint később kiderült, egy valószínűleg kábítószer hatása alatt álló ír férfi volt az, aki a macskának nyitva tartott bejáraton lógott be a lakásba.

Azt tanácsolnánk, hogy január elsején ne hangoskodjon, sőt, ha lehet, még másodikán se, és ne csak ön, a tyúkjai sem. Egy kecskeméti férfi ugyanis január másodikán fogta a légpisztolyát és a szomszéd két tyúkját is lelőtte. Hogy miért? Mert zavarta a hangjuk, ráadásul a szomszéddal sem volt jóban.

Jobb, ha elővigyázatosak azok is, akik szilveszterkor drogot fogyasztanak – bár a rendőrség a napokban mindent elkövetett, hogy ez ne forduljon elő. Elrettentő példának felidéznénk egy 22 éves amerikai fiú esetét, aki azzal hívta fel a rendőröket, hogy menjenek ki hozzá, mert nagyon beszívott. És valóban: amikor a rendőrök kiérkeztek, a férfi magzatpózban nyögdécselt, körülötte pedig rengeteg chipset találtak. Úgy néz ki, az sem segített rajta.Disznóság

Cikkünk végén ne feledkezzünk meg az ide szervesen nem kötődő, de mégiscsak az újév klasszikus slágerének számító disznóról!

Ez az év eleve azzal indult, hogy két vaddisznó csinált hülyét a hatóságokból, ugyanis több napig járták Budapestet, mégse sikerült őket elfogni. Év közben aztán egy minnesotai törpemalac kóborolt Debrecenben. Hogy végül mi lett vele, arról nem tudunk, lehet, hogy a rendőrök fogták el. Legalábbis ez történt egy amerikai disznóval, miután rátámadt egy helyi lakosra. A malac azonban bosszút állt, amikor „letartóztatták”, és jól összeszarta a rendőrkocsit. Később aztán megtalálták a tulajdonosát, aki a kocsit is kitisztította.

Egyfajta keretes szerkezetként most, az év végén is malacok, illetve pontosabban nyolc malac került a hírek középpontjába, amikor négy csörögi lakos ellopta őket egy tanyáról. Skodájukkal menekültek Fót irányába, rendőrökkel a nyomukban. Közben biztos arra gondoltak, hogy kevesebb súllyal gyorsabbak lesznek, ezért kidobtak egy disznót is. Végül a reggeli fóti dugó akadályozta meg a tolvajokat abban, hogy kereket oldjanak, a rendőrök elkapták őket.


A vaddisznók gyakran merészkednek lakott településre a könnyebb tápálálékszerzés reményében