Szexuális zaklatások miatt rúgták ki a Fox tévé társelnökét

Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SPENCER PLATT

-

Bill Shine nem vizsgáltatta ki a panaszokat.


Felmondott Bill Shine-nak, a Fox tévé egyik társelnökének a republikánusokhoz közel álló televízió tulajdonosa, Rupert Murdoch. Az indoklás szerint Shine nem tett eleget a televízióban elharapódzott szexuális zaklatások ellen, sőt leplezni próbálta a bajokat.

Tavaly júliusban Roger Ailes, a Fox alapító elnök-vezérigazgatóját küldték el, mert az egyik műsorvezetőnő, Gretchen Carlson azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta őt. Ailes elutasította a vádakat, majd levette Carlsont a képernyőről.

A Fox vezetése kifizette Carlsonnak a kért kártérítési összeget, így ő elállt a további pereskedéstől, Ailesnek is távoznia kellett. Januárban a konkurens NBC televízióhoz igazolt újságíró, a Fox liberális műsorvezetője, Megyn Kelly is szexuális zaklatással vádolta meg a volt elnök-vezérigazgatót. A demokrata párti konzultáns, Julie Roginsky azt állította: visszautasította Ailes ajánlkozását, és ezután többé nem hívták állandó vendégnek a műsorokba. Roginsky bepanaszolta Shine társelnököt is, mert szerinte nem vizsgáltatta ki az ügyet.

Murdoch áprilisban Bill O'Reillyt, a televízió egyik legnépszerűbb szerkesztő-műsorvezetőjét is eltávolította. O'Reilly ellen 5 nő tett panaszt szexuális zaklatás miatt. A televízió és O'Reilly együttesen 13 millió dollárt költött a panaszos nők kártérítésére, O' Reillyt pedig – állítólag 25 millió dolláros végkielégítéssel – kirúgták.

Jack Abernethy mellett az új társelnök Suzanne Scott, a programokért felelős eddigi alelnök lesz. Scott egyúttal a hírterület programigazgatói teendőit is ellátja majd.