Szaporítóktól származó magyar kölyökkutyákra figyelmeztetnek Angliában

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Egy friss jelentés szerint tavaly Magyarország mellett Írországból, Litvániából, Lengyelországból és Romániából 75 százalékkal több kutyakölyköt vittek be az országba, mint egy évvel korábban.


A brit RSPCA állatvédő szervezet tette közzé azokat az adatokat, amelyek szerint 2015-ben 85 700 kutyát vittek az Egyesült Királyságba, és ebből 33 200-at Magyarországról, Romániából, Lengyelországból, Litvániából és Írországból. 2014-ben még csak 18 910 eb érkezett ezekből az országokból. Az állatvédők szerint a drámai növekedés azért jelent gondot, mert a kutyakölykök többsége szaporítótelepekről származik. Ezek a kutyák pedig gyakran még kölyökként elpusztulnak, vagy egész életüket betegen töltik.


A DEFRA, a brit állat-egészségügyi hatóság adatai szerint Magyarországról több mint 5000, Írországból és Romániából több mint 10-10 ezer kölyköt vittek Angliába. Ez a szám mindössze a töredéke lehet a valóságnak, állítják szakértők, ugyanis becslések szerint 770 000 kiskutya kerül évente a piacra, és ebből több mint 400 ezer illegális úton.

Az Egyesült Királyságban évente hivatalosan csak 235 000 kiskutyát regisztrálnak, ezek közé tartozik az a 33 ezer is, amit a DEFRA szerint a TOP 5 importőr, közte Magyarország szállít. A hatóságok szerint ezek zöme is feltehetően szaporítótelepekről származik.

2014. végén a brit Dogs Trust, kutyamenhelyeket működtető állatvédő szervezet hozta nyilvánosságra azokat a videofelvételeket, amelyek bemutatták, hogyan játszották ki magyar kutyatenyésztők és állatorvosok a szabályokat annak érdekében, hogy minél fiatalabb korban külföldre lehessen vinni a kölyökkutyákat. Gyakran még a szükséges, papíron azonban igazolt oltásokat sem kapták meg

Az akkori DEFRA-jelentés szerint 2011. és 2013. között Magyarországról több mint hatszorosára, Litvániából pedig több mint hétszeresére nőtt az Angliába vitt kölyökkutyák száma, és ezek csak azok, amelyeket regisztráltak.

A kutyakölyökkel folytatott biznisz évente 1,3 milliárd eurót jelent az EU-ban.