Spacey botránya leállította a Netflix sorozatát

Forrás: Europress/AFP/The Kobal Collection

-

Azt már korábban eldöntötték, hogy a Kártyavár véget ér, de most az utolsó évad munkálatai is leálltak.


A Netflix keresi, miként pótolhatná a Kártyavár sorozatot. A cég hétfőn közölte, hogy a hatodik lesz a sorozat utolsó évada. A bejelentést az után tette, hogy a sorozat főszereplőjéről, Kevin Spacey-ről egy férfi azt állította, 1986-ban szexuálisan zaklatta, bár a Netflix szerint a sorozat végéről szóló döntést már korábban meghozták.

Az Oscar-díjas színész bocsánatot kért színésztársától, Anthony Rapptől. "Ha valóban úgy viselkedtem, ahogy leírta, akkor őszinte bocsánatkéréssel tartozom neki az elfogadhatatlan ittas viselkedésemért, és bocsánatot kérek tőle azokért az érzésekért, amelyekkel meg kellett küzdenie az elmúlt években" – írta a Twitteren.

A Netflix és a sorozat producere, a Media Rights Capital hétfőn közös közleményében mély aggodalmukról írtak a sorozat sztárját ért vád miatt. Találkoztak a sorozat stábjával és színészeivel, hogy megvitassák a helyzetet. Spacey nem volt jelen a forgatási napon.

A hatodik évadot, amelyről már korábban eldöntötték, hogy az utolsó lesz, most forgatják Baltimore-ban, ám a Spaceyt ért vádak miatt a Netflix és a Media Rights Capital úgy döntött, hogy felfüggeszti a munkálatokat.

A producerek és a Netflix vezetői igyekeztek biztosítani a színészeket és a stábot arról, hogy "támogatják őket, biztonságban vannak". "Az MRC és a Netflix úgy döntött, hogy további értesítésig felfüggeszti a Kártyavár hatodik évadának forgatását, hogy időt szakítson a jelenlegi helyzet felülvizsgálatára, és kezelje a szereplők, valamint a stáb részéről esetlegesen felmerülő aggodalmakat."

A befejező évad forgatásának meghatározatlan időre történt felfüggesztése ellenére a Netflix keresi egy spinoff lehetőségét.

A Nemzetközi Televízióművészeti és -tudományi Akadémia bejelentette, hogy korábbi közlésével ellentétben nem ad nemzetközi Emmy-díjat Spacey-nek. A televíziós akadémia szeptember végén döntött arról, hogy a televíziós filmek gyártásához való hozzájárulásáért a nemzetközi Emmy különdíjával tünteti ki az Oscar-díjas színészt.

"A nemzetközi akadémia úgy döntött, hogy Spacey nem méltó a nemzetközi Emmy-díjra" – közölték.

A londoni Old Vic színház, amelynek Spacey 11 éven át volt a művészeti vezetője, közleményében azt írta, hogy megdöbbentették a napvilágot látott állítások. A 200 éves intézmény egy bizalmas panasztételi csatornát nyitott, amely mindenki előtt nyitva áll, aki valamilyen módon kapcsolódik a színházhoz.

"Egy olyan biztonságos és támogató környezetet akarunk biztosítani, amelyben nincs helye előítéletnek vagy a zaklatás és a megfélemlítés bármely formájának" – áll a színház közleményében.