Slammer-bojkott március 15-én

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

Cenzúrát kiáltott a Red Bull Pilvaker 11 fellépője. A slammerek nem beszélhettek volna politikáról, ezért inkább nem is vesznek részt a rendezvényen.


„Ejnye. Bejnye. A Pilvaker ne szóljon aktuálpolitikai kérdésekről? Akkor miről szóljon, tessék mondani? A jelenlegi helyzetben gyakorlatilag minden témának van köze az aktuálpolitikához, még a kutyasétáltatásnak és a káposztás kocka receptjének is. Egyszerűen átpolitizált helyzetben élünk, utáljuk is, de nem tudunk rajta változtatni. Ha az ember megszólal, az már politika lesz (…)” – írta a Huppa.hu annak kapcsán, hogy a Red Bull rendezésében megvalósuló Pilvaker – A Szavak Forradalma előadásából végül kimaradnak a slammerek. Az Erkel Színházban Szente Vajk rendezésében színpadra állított előadásra mind az 1848 jegy elkelt, és akik ellátogatnak oda, olyan előadóművészeket csodálhatnak meg, mint Diaz, Snow, Sub Bass Monster, Fluor Tomi, Kiss Ádám, Földes Eszter vagy Trecskó Zsófi. A slammerek beszámolójuk szerint azért döntöttek a távolmaradás mellett, mert a rendezvényt közvetítő MTVA több slamprodukciót is túlságosan szókimondónak ítélt, és kihúzott a programból. „A munka előbbre haladtával az is kiderült, hogy az említett felekkel az egyetértésnek a projekt folytatásához szükséges minimumát sem tudjuk megvalósítani. Erre a problémára pedig a korábbi, kiemelkedően jó kapcsolat fenntartásáért, illetve a feleket várhatóan érő veszteségek minimalizálása végett hosszas, közös gondolkodás után sem találtunk más megoldást, mint hogy a véleménykülönbséget belátva, az álláspontok közelíthetetlensége miatt letettünk a közös munkáról.” – írják. A Red Bull mellesleg már 2012-ben is előírta a résztvevőknek, hogy „tartózkodjanak az offenzív politikai, aktuálpolitikai állásfoglalástól” – jegyezte meg az Index. A távol maradó előadók: Csider István Zoltán, Gábor Tamás, Győrfi Kata, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Mavrák Kata, Németh Péter, Pion István, Simon Márton, Süveg Márk, Tolnai EszterA március 15-én az Erkel Színházban tartott rendezvényre már most elfogytak a jegyek. A Pilvakerhez kapcsolódó összes facebookos oldal tele van az utolsó pillanatban jegyet kereső emberekkel, a slammerek kilépésének híre még nem terjedt el. Akik végképp lecsúsznak a részvételről, azok az M2 tévécsatornán és az MR2 (született: Petőfi) rádióban hallgathatják meg  a műsort.


Közös megegyezéssel

A Red Bull vasárnap közleményt adott ki a slammerek levelére válaszul. A közlemény szerint a cég az aktuálpolitikától független, 12-es karikával leadható rendezvényként képzelte el a Pilvakert, amely közelebb hozza a történelmet és az irodalmat a fiatalokhoz. A slammerek és a Red Bull hetekkel a nyílt levél kiadása előtt megegyeztek abban, hogy a fiatal költők nem vesznek részt a produkcióban. A helyzet tisztázásának érdekében a slammerek egy második közleményt is kiadtak vasárnap. A nyilatkozatból kiderül, hogy a versek tartalmáról, a közéleti kérdések tárgyalhatóságáról szóló vita a Red Bull és a költők között zajlott. A Pilvakert közvetítő MTVA nem érintett benne.