Sickratman: Minden zenész koldus

Fotó: Adrián Zoltán

-

Paizs Miklós 70 ezer forintban reménykedett, amikor rossz anyagi helyzetére hivatkozva a rajongóitól kért támogatást a Facebookon, de több mint 3,5 millió forintot utaltak neki. A sikeres kampány azonban a gyűlölködő indulatokat is elszabadította, még veréssel is fenyegették a zenészt, aki a tanulságokról és a köszönetnyilvánító koncertjéről is beszélt a VS-nek.


Minden zenész, aki ki van szolgáltatva a koncertszervezőknek, végső soron koldulni kényszerül – vallja Sickratman, akinek támogatói kampánya nagy port kavart a múlt héten. Paizs Miklós, az ismert zenész és előadó, a Bëlga együttes egykori tagja a Facebookon tette közzé, milyen rossz anyagi körülmények közé került.


A február maga a halál. Ilyenkor van a legkevesebb koncert, részben nyilván amiatt, mert szilveszter körül van a legtöbb

– indokolta kérdésünkre Sickratman, miért most döntött úgy, hogy a Facebook-oldalán kér pénzt a rajongóitól. „Hetekre előre láttam, hogy nem lesz bevételem. De ez másoknál is általános ilyenkor, februárban összezuhan az ember.”Végre adhattak az emberek

Sickratman a kampány indításakor úgy vélte, az általános passzivitás miatt nem számíthat sok pénzre.


70 ezer forint volt a legvadabb vágyam

– mesélte Paizs, akinek végül több mint 3,5 millió forintot dobtak össze az adakozók.


3. HELYZETJELENTÉSHa elkezdtem, akkor be is fejezem.Fölhívták rá a figyelmemet, hogy tegnap 4-kor zártak a bankok. Az...

Közzétette: Sickratman hivatalos – 2016. február 26.

„Nem a nyomor hatotta meg az embereket – amiről egyébként nálam nincs szó, csak így jött le az embereknek. Az volt bennük, hogy végre adhatnak.” Sickratman szerint többnyire a rajongóitól és „együttgondolkodóitól” kapott kisebb összegeket, azoktól, akik ismerik őt.

A hirtelen támadt médiafigyelemmel viszont nem könnyen birkózik meg, ahogy azt is nehéz feldolgoznia, hogy sok emberben milyen indulatokat szabadított el a facebookos kampány. Volt, aki azzal fenyegette meg a napokban, hogy összeveri.


Paizs Miklós, Sickretman


Pornográfnak érezték a személyes viszonyok föltárását

– magyarázza Paizs, miért kaphatott hasonló reakciókat. „Ebben benne van a puszta irigység, de ott az utasító irigy is, aki megmondja nekem, hogy azonnal szét kell osztogatnom a pénzt. És van a gyűlölködő, aki el akar pusztítani engem – persze nem igazából, de ilyen reakciót hozott ki belőle a kampány és a pénz, amit küldtek az emberek. Itt nagyon fontos az, hogy a vártnál több pénz gyűlt össze, a médiát is ez érdekli.”


Paizs Miklós, Sickretman


Ha megalázkodsz, az már koldulás

Sickratman szerint minden zenész, aki ki van szolgáltatva a koncertszervezőknek, végső soron koldulni kényszerül. Csak ebben az esetben a koldulás zárt ajtók mögött zajlik.

„Nagyon sokan kerültek már hasonló helyzetbe, emiatt az ismerőseim közül tulajdonképpen csak pozitív reakciókat kaptam. Örülnék, ha ez a módszer másnál is eredményes lenne, ha hagyománnyá válna a crowdfunding. Külföldi csatornák már léteznek erre, miért ne csinálhatnánk meg mi is, magunk között?”


Sickratman, Paizs Miklós


Paizs Miklós kampánya más zenészeket is hasonló akcióra indított, legutóbb a Korai Öröm énekese, Vécsi Tibor írta ki a Facebook-falán, milyen rossz anyagi helyzetben van – Paizs neki is sok sikert kíván.


FONTOS!!!Mindazonáltal közölném Veletek, azért is lettem fb tulajdonos, hogy előttem szóló kollégám PM sikerén...

Közzétette: Tibor Vécsi – 2016. március 1.

Március 10-én a zenész koncertet ad, amellyel köszönetet akar mondani a rajongóinak. „Eredetileg támogatói koncert lett volna, de köszönetnyilvánítás lesz belőle” – mondja Sickratman, aki szerint így legalább ki tudja fizetni a vele együtt fellépő zenészeket.

„Kérdés volt számomra, hogy annak fényében, milyen sokan támogattak, legyen-e belépő a koncerten.Végül úgy éreztem tisztának, ha én nem kapok gázsit, a többi fellépő viszont igen.

Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!