Sajnálom, ez a kép közhelyes – mondta a kamera, és nem fotózott

-

Életében egyszer mindenki végigült már egy „és itt az ötszáz képünk a kétnapos római vakációról” típusú baráti estét. Az ilyenek ellen készült egy csodálatos kamera.


Az egyelőre csak egy példányban létező Phillip Schmitt által készített Camera Restricta igazán hisztis gép: csak akkor készít képet, ha elég egyedinek érzi a témát. A turista célpontok közelében esélyünk sincs, és a jól kinéző, de kevéssé központi helyek környékén is nagy mázlira van szükség, hogy működésre bírjuk. Készítője szerint a gép egyfajta reakció a digitális kamerák elterjedésére.

A Camera Restricta hátsó kijelzője folyamatosan mutatja, hogy arról a helyről hány fotót lőttek már el. Sőt a készülékbe beépített hangszórón is annak megfelelően morog, hogy sokat fényképezett terepen járunk-e. Utóbbi leginkább a sugárzásmérő által kiadott hangokra emlékeztet.

A gép ennél közvetlenebbül is ki tudja nyilvánítani nemtetszését. Ha túl sokan készítettek már fényképeket ott ahol járunk, akkor a keresőben megjelenik egy nagy piros X, az elsütőgombot pedig visszahúzza a gép. Még a hátsó kijelzőre is kiírja, hogy tiltott területen vagyunk, ott ő bizony nem fog fotózni.A Camera Restricta remek ötlet arra, hogy az ember nekiálljon felfedezni egy várost. Ha csak a morgós, sugárzásmérős részét megcsinálnák appba, azonnal szaladnék feltelepíteni a telefonomra. Végre lenne egy eszköz, ami elmondja, hogy melyek a járt utak, amelyeket egy járatlanért kötelessége mindenkinek feladni, aki várost akar fotózni.

Kínál egy másik játékot is a kamera. A teljesen egyedi fotók mellett keresheti a tulajdonosa azt a helyet is, ahol ő csinálja meg az utolsó engedélyezett fotót.A Camera Restricta természetesen nem a boltban megvehető termék, hanem egy hatalmas, csinos hack. A GPS-koordinátákkal felcímkézett fotókat egy Node.js-es szerver keresi a Flickr és a Panoramio fotómegosztón. A GPS jelet a kamera testébe begyógyított okostelefon szolgáltatja, ez adja a mobilnetes kapcsolatot is, a kijelző pedig úgy van forgatva, hogy az látsszon a gép hátulján. A gép iskolai projektnek készült, de a 3D-nyomtatott ház van annyira szép, hogy akár mi is kivinnénk az utcára játszani vele egy kicsit. A Hősök terét biztos nem engedné lefotózni.Mindenről van már kép

A naponta keletkező milliónyi képre válaszul születtek még nagyon vicces művészi válaszok. Egy hacker olyan fényképezőgépet épített, ami a fotókat az Amazon által működtetett Mechanical Turk szolgáltatásba tölti fel ahelyett, hogy a fényképésznek megmutatná. Az oldalra regisztrált emberek fillérekért végeznek el apró feladatokat. Ebben az esetben ez annak leírása, hogy mi volt a fotón. Így a kamera tulajdonosa valójában pársoros mondatokat kap kép helyett.


Még jobb az a lencsét sem tartalmazó doboz, amelynek alkotója a fényképezés képalkotás részét tartotta feleslegesnek. Az exponálógomb megnyomására a "kamera" lekéri a fotós tartózkodási helyét, azonosítja, hogy körülbelül merre néz, majd letölt egyet a neten fellelhető GPS-koordinátával felcímkézett képek közül. Pont ugyanazt látják, ugye, akkor meg minek megcsinálni még egyszer ugyanazt a képet.