Ritka nagymacska érkezett Nyíregyházára

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A világon kétezernél is kevesebb perzsa párduc él.


Perzsa párduc érkezett a Nyíregyházi Állatparkba: Emília hamarosan megismerkedik új társával, a kétéves hímmel. A perzsa párduc (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kilogrammosra is megnőnek.

Természetes zsákmányállatai a közepes termetű patás állatok. Mivel a gazellák, a vadkecskék, a szarvasok és őzek erősen fogyatkoznak iráni élőhelyén, gyakran ejt háziállatokat. Ezért viszont a helyiek vadásznak rá, testrészeit pedig az úgynevezett tradicionális keleti gyógyászat is előszeretettel használja. Az orvvadászat mellett a populációk elszigetelődése és a beltenyészet is veszélyt jelent rá. Egyedszámát mindössze 1200-1700 körülire becsülik.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) – melynek a Nyíregyházi Állatpark is tagja – fontosnak tartja a perzsa párducok védelmét. Olyan genetikailag változatos populáció kialakítására törekednek, amely alkalmas lehet a visszatelepítésre az eredeti élőhelyen. A 4 éves nőstény is e program keretében érkezett a hannoveri állatkertből.

A nyírségi állatkert 2009-ben egy tenyészpárral csatlakozott a programhoz, és már több ízben volt szaporulat az intézményben. Utoljára 2014-ben született egy hím, amely most, hogy ivarérett lett, párt kapott. A hím szüleit az Egyesült Arab Emírségekbe vitték. Az új pár a karantén lejárta után ismerkedik majd meg egymással, tőlük jövőre már szaporulatot várnak.