Rasszisták tiltakoznak a Harry Potter-színdarab ellen

Fotó: Charlie Gray

-

J. K. Rowling szerint egy rasszista csoport támadja a közösségi médiában az új Harry Potter-színdarab fekete színésznőjét, akinél nem választhattak volna jobbat a felnőtt Hermione szerepére.


A Rowling Harry Potter-regényei nyomán született Harry Potter és az elátkozott gyermek című darab első premier előtti előadását kedden tartják a londoni Palace Színházban, de már most támadják sokan a szereplőválasztást. Az írónő a The Observernek beszélt arról, hogy egy halom rasszista tiltakozik a neten, hogy Hermionét fekete színésznő játssza.

Rowling szerint a Laurence Olivier-díjas Noma Dumezweni a legjobb színésznő erre a szerepre. A kétrészes színművet Rowling története nyomán Jack Thorne írta, és a várakozások szerint az év legnagyobb színpadi sikere lehet.

Eddigi tapasztalatai alapján Rowling számított arra, hogy Dumezweni kiválasztásával kapcsolatban lesz felhördülés és „az idióták idiótaként is viselkednek majd. De mit is mondhatna az ember? Ilyen a világ" - mondta az írónő, aki nem idegesíti fel magát az online reakciókon, inkább határozottan kiáll amellett, hogy Hermione fekete nő is lehet.


J. K. Rowling keményen kiosztotta azokat, akik nem akarnak fekete Hermionét


A lap az előadás rendezőjét, John Tiffanyt is idézte, aki elmondta: „megdöbbent azon, hogy egyesek nem tudnak egy történet főhőseként egy nem fehér személyt elképzelni".

Amikor tavaly a darab szereposztását kihirdették, Rowling hangsúlyozta, hogy Hermione etnikai hovatartozását sohasem határozta meg, és közölte, nagyon örül, hogy a szerepet egy nem fehér színésznő kapta.

A Rowling regényfolyama alapján 2001 és 2011 között készült filmekben Harry Potter barátját, Hermione Grangert Emma Watson alakította.

A Harry Potter and the Cursed Child című színdarab a regénysorozat hetedik, befejező kötete után született. A drámában Harry Potter már felnőtt férfi, három iskolásgyermek apja, aki a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Hermione Granger pedig Ron Weasley felesége. A darab hivatalos premierjét július 30-án tartják.