Pucér turisták okozták a malajziai földrengést?

-

Négy külföldit vettek őrizetbe, akik meztelenkedtek a Kinabalu csúcsán. A szeméremsértésen túl egy helyi vezető azzal vádolta őket, hogy megsértették a szent hegy szellemét, ezért lett földrengés néhány nappal később.


A malajziai rendőrség őrizetbe vett négy külföldi állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy meztelenül fényképezkedtek az ország legmagasabb hegycsúcsán néhány nappal azelőtt, hogy egy földrengés 18 túrázót megölt a hegyen. Jalaluddin Abdul Rahman, a földrengés sújtotta észak-borneói Sabah szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy bírósági végzést kaptak szerdán, hogy az elkövetőket vegyék őrizetbe négy napra, amíg lefolytatják ellenük a szeméremsértő viselkedésük miatt indított vizsgálatot.

A rendőrparancsnok nem nevezte meg a négy őrizetest, a helyi média mindazonáltal azt írta, hogy egy kanadai testvérpárról, valamint egy holland és egy brit férfiról van szó, akik május 30-án, túracsoportjuk további hat tagjával együtt meztelenre vetkőzve fényképezkedtek a 4095 méter magas Kinabalun. Hat társukat még körözik.

A pucér fotózkodás után hat nappal, múlt pénteken a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés rázta meg a hegyet, 18 túrázó halálát okozva. A tragédiáért Sabah állam egyik vezetője hétfőn a meztelenkedő külföldi turistákat okolta, akik szavai szerint „tiszteletlenek voltak a szent heggyel szemben”. A tisztségviselő hozzátette, speciális rituáléval készülnek a „hegy szellemének megbékítésére”. A rengés idején másfél száznál több külföldi és helyi hegymászó rekedt a Kinabalun, mivel a kőgörgetegek több helyen járhatatlanná tették a túraútvonalat. Másnap a hatóságok azt közölték, hogy 137 gyalogtúrázót sikerrel kimentettek, lehoztak a hegyről.