Pornófüggő férfi társat keres

Fotó: Titanic Filmfesztivál

-

A jordániai származású, korán Broadway- és filmsikereket bezsebelő Albuliwi testvérek 86 perces szerelmi limonádéja szellemesen dolgozza fel a furcsa páros filmsémát, hajszállal kerülve el néhány taposóaknát. A Titanic Filmfesztivál Amerikai függetlenek szekciójának egyik filmjét néztük.


A kóros szexuális kielégítetlenségtől és szülei törődésétől szenvedő, palesztin származású Arafat (Ghazi Albuliwi) egy zöldkártya-házasságban talál menekülőutat a Csakis New Yorkban című filmben. Pontosabban csak találna, ha a fiatal ara, Miki (Einat Tubi) történetesen nem izraeli lenne, aki csapodár szerelme kedvéért akar az Államokba költözni. Arafat szülei a kitagadással fenyegetőznek, míg Miki inkább nem említi a frigyet az otthoniaknak. A kényszerű együttlakás persze meghozza gyümölcsét, a két magányos szív egymásra talál, ám Miki mégis a hazatérés mellett dönt. Arafat vigasztalhatatlan, de a döntő pillanatban helyén van a szíve, így sikerül megtartania a lányt, vállalva a szülői rosszallást.Bár a film New York-i környezete olyannyira inspirálóan hat a fiatal rendezőpárosra, hogy egy teljes Woody Allen hommage-t kapunk nyitánynak, de szerencsére egészen az utolsó jelenetig sikerül elkerülniük, hogy túlzásba essenek. A kamerakezelés, akárcsak a párbeszédek, egy erősre sikerül diplomafilm érzetét adják, azok manírossága nélkül, de frissességüket megtartva. A helyzetkomikumok jelentős része sokkal ütősebb lehet egy közel-keleti bevándorlókkal tarkított közegben, így is élvezhetőek, és az időként esetlen játék ellenére a love-story is működik. A film igazi vállalása a ma is megoldatlan közel-keleti konfliktus feldolgozásának próbája, melyet máris sikerrel teljesített, pozitív fogadtatást kapva az Abu Dzabi Filmfesztiválon. Reméljük legközelebb még többet mernek majd bevállani.


A filmet legközelebb április 10-én vetítik este 7-kor a Toldiban. Nem tudja, mit nézzen még a Titanicon? Szerintünk ezeket.