Pokoli hőség van az alig negyven fényévre lévő szuperföldön

Fotó: ESA/Hubble / M. KORNMESSER

-

Csillagászok egy csoportja megmérte egy Jupiter méretű szuperföld hőmérsékletét. Ne csomagoljanak, nem költözünk!


A Nature tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint a 55 Cancri e nevű, a Földnél kétszer nagyobb bolygón barátságtalan meleg van - írja a The Verge. A bolygó napos oldalán a hőmérséklet elérheti a 2400 Celsius fokot is, a sötét oldal egy kicsit hűvösebb, de azért ott is 1100 Celsius feletti hőmérsékletre lehet számítani.

A Kepler űrtávcső adatai alapján a szuperföldek - amelyek tömege a Föld és a Neptunusz közé esik - rendkívül gyakoriak a világegyetemben. Az viszont, hogy sok ilyen bolygó van, még nem jelenti azt is, hogy lakhatóak.

A mostani eredményeket a Spitzer űrteleszkóp által gyűjtött adatokból számolta ki egy nemzetközi tudóscsoport. A negyven fényévre lévő 55 Cancri e szerencsétlenebb helyzetben van, mint a szuperföldek általában. Egyik oldalát folyamatosan süti a napja, míg a másik állandóan árnyékban van. Azonban ez, és az a tény, hogy az 55 Cancri e hetvenszer közelebb van a napjához, mint a Föld, sem magyarázza meg teljesen a pokoli hőséget.

Az infravörös fényadatokból kiszámolt hőmérsékletből egyéb következtetéseket is le lehet vonni. Brice-Olivier Demory asztrofizikus szerint a két oldal közti eltérés azt sugallja, hogy a bolygónak nincs légköre. Ha lenne, akkor a sötét oldal jóval melegebb lenne, mert a légkör segít kiegyenlíteni a hőmérsékletbeli különbségeket. Ez a megállapítás viszont szembe megy egy idén februárban publikált tanulmánnyal, amely héliumban és hidrogénben gazdag légkört feltételez a bolygón.

Az újabb adatokra és elméletekre talán nem kell sokat várni. A NASA 2018 őszén fellövendő James Webb űrteleszkópjával lényegesen több adatot lehet majd gyűjteni.