Piramist látni az üstökösön

Forrás: NASA

-

Hasonlít a Kheopsz-piramisra, de jóval kisebb, mindössze 25 méter magas. Nem mesterséges képződmény a kutatók szerint.


Igen furcsa, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön - írja a Space.com.

A Rosetta-program kutatói találóan Kheopsznak nevezték el a 25 méteres objektumot, amely jóval kisebb a 139 méter magas óegyiptomi építménynél.

Tulajdonképpen csak a csillagászok fantáziája látja a piramist az épületben, mert egyáltalán nem szabályos a formája.

Valójában csak az árnyéka hasonlít az alakzatra.

Az űrszonda augusztus elején, az üstökös körüli pályára állva kapta először lencsevégre a „piramist”.

Nemrégiben számos közeli felvétel készült a képződményről, a legfrissebbeket 15 kilométeres magasságból fényképezték.

Nagyjából 10 kilométeres távolságra van az űrszonda most az égitest felszínétől, hogy további képeket készítsen és adatokat nyerjen a képződményről.

„A Kheopsz felszíne szabálytalan és nagyon rücskös” – magyarázta Holger Sierks, a Max Planck Naprendszerkutató Intézet munkatársa, a Rosetta OSIRIS optikai, spektrográfiai és infravörös képalkotó rendszerének vezető tudósa.

Különösen érdekesnek nevezték a kutatók az apró foltokat a szikla felületén: „Úgy tűnik, mintha az üstökösmagot borító laza porréteg a szikla hasadékaiban ülepedne le, bár még nagyon korai bármi biztosat mondani” - jegyezte meg Holger Sierks, aki azt is közölte, jelenleg a szikla összetételét és sűrűségét vizsgálják.


A Rosetta-program célja

Nem kizárt, hogy amint a Nap közelében érve aktivizálódik az üstökös, a sziklák is megmozdulnak, és új látószögből lehet fényképezni a képződményeket.

A Rosetta-űrszondát 2004 márciusában lőtték fel, hogy legkevesebb egy évig figyelje a 67/P Csurjumov-Geraszimenko-üstököst. A kutatás fő célja megtudni, miként változik az égitest, ahogy egyre közelebb kerül a Naphoz. November 12-én ereszkedik le a Rosetta kis leszállóegysége, a Philae. Az űrkutatás történetében ez lesz az első eset, hogy megkísérlik a landolást egy üstökös magján.

Kérdés, hogy a sorok között olvasva vajon újabb érdekességeket talál-e a Rosetta és a Philae.