Pintér Béla nem is hallott a polgármesterről szóló pletykákról

Fotó: VS.hu/Balkányi László / VS.hu/Balkányi László

-

Csak amikor már elkezdte írni a történetet, akkor szólt egy barátja, hogy amúgy tényleg van egy pletyka, ami egy igazi polgármester feleségéről és egy bajnoknőről szól, állítja Pintér Béla, akinek a Katona József Színházban bemutatott darabja nagy visszhangot és tiltakozást váltott ki.


A Szajna-parti rakodómunkás tragédiáját írta át Pintér Béla egy magyar polgármester családjának történetévé. Van benne minden: kokózó polgármester, a férjet egy bajnoknővel csaló feleség, de a végén elhangzik, hogy az egész csak a képzelet szüleménye. Csakhogy az egész annyira valóságos lett, hogy ráillik egy évek óta keringő pletykára, ami miatt a jobboldali sajtó egy része durva kritikát fogalmazott meg Pintér Bélával, és a Katona József Színház igazgatójával, Máté Gáborral szemben is.

A politikus neve és pártállása nem hangzik el a darabban, amelyben a (nem létező) Verőcsény polgármesterét emlegetik. Azt is a jobboldali sajtó írta le először, hogy fideszes városvezetőről szól a történet. Pintér Béla a Népszabadságnak azt mondta, Puccini A köpeny című egyfelvonásos operája volt a kiindulópont, amit rengetegszer meghallgatott már.

„Egyszer az erkélyen állva beugrott, hogyan kéne megváltoztatni a szereplőket ahhoz, hogy igazán fájdalmas kortárs történet legyen belőle. Ekkor mondtam igent Máté Gábor meghívására a Katonába. Amikor elkezdtem írni a darabot, egy barátom szembesített azzal, hogy van egy ilyen pletyka. Valószínűleg abban a pillanatban el kellett volna engednem a történetet, de végig akartam vinni, mert éreztem, hogy mennyire drámai az alapanyag.”

A színész-rendező arról is beszélt, nem ez az első előadás, amiben polgármester a szereplő. Pintér a darabjait maga írja.

„Manapság, mikor nem születnek királydrámák, új nagy hatalmú személyt kell találni. A miniszterelnök túl konkrét lenne, polgármesterből meg van elég. Ezt a figurát egyébként alapvetően önmagamról mintáztam, és ha a mi társulatunkkal mutatom be, akkor biztosan én játszottam volna. Nem bántam meg, hogy így maradt, bár nyilván megúszhattam volna a gyalázkodást, ha a polgármestert átírom vezetőedzőre. Az élsportoló karaktere egyébként azonnal szimpátiát vált ki, ez is fontos volt számomra. Fájdalmat nem akartam senkinek sem okozni, és nagyon sajnálom, hogy sokakból váltott ki dühöt, haragot, indulatot. Függetlenül attól, hogy látták-e az előadást vagy sem.”

Szerinte egyébként a darab igazi hőse nem is a polgármester, hanem annak felesége, az édesanya. A dráma csúcspontja is az anya-gyermek telefonbeszélgetése. A Katona vezetése nem próbálta lebeszélni a témáról. A darabról szóló kritikánkat itt találja.