Péterfy Bori egy fokkal dühösebb: Szédülés-klippremier

Fotó: Borsi Flora

-

Nevetünk-e, amikor David Lynch egyszer csak megjelenik egy lambériázott budapesti kocsmában? Megtanuljuk-e Péterfy Bori legújabb slágerének a szövegét, ha megnézzük a klipjét? Pár napon belül megjelenik a Péterfy Bori & Love Band negyedik lemeze, a Szédülés. A lemez címadó dalához készült klip a VS.hu-n látható először, de magáról az albumról is kiderül pár dolog. Például az, hogy Péterfy Bori fordított a meccs állásán.


Bori nekem pont olyan, mint régebben. Most egy kicsit dühösebb.

Tövisházi Ambrus legalábbis így érzi. Négy évvel a 2012-es Fehér éjszakák után, április 15-én jelenik meg a Péterfy Bori & Love Band negyedik lemeze, a Szédülés. Tövisházi és Péterfy (illetve Tariska Szabolcs) az Amorf Ördögökben kezdtek együtt dolgozni a kétezres évek fordulóján, 2007-es feloszlásukkal pedig tulajdonképpen egy időben átalakultak Péterfy Bori & Love Banddé, amely meg az elmúlt 10 év magyar popkultúrájának megkerülhetetlen zenekara lett.

A 2007-es Hajolj bele a hajamba című slágert például egy Peter Srámek nevű ember is elénekelte a Sztárban sztár című idióta tévéműsorban, egy rajongó meg egy 10 órás verziót is készített a dalból a YouTube-on – utóbbit sajnos épp nem találom, úgyhogy nézzük meg helyette egy másik rajongó feldolgozását.

Tavaly készítettünk a tagokkal egy nagyobb lélegzetű interjút, amelyben egy csomó érdekes dologról esik szó.


Péterfy Bori mellkasából kiáll egy kés


A Péterfy Bori & Love Band lemezei között minden alkalommal eggyel több év telt el, azaz mindig épp annyi, ahányadik lemez jött. Ez egyébként csak egy érdekesség, teljesen véletlenül alakult így. Tövisházi szerint a Szédülés például sokkal gyorsabban készült, mint a Fehér éjszakák, sőt olyannyira felpörögtek most, hogy simán elképzelhető, hogy az ötödik lemez jövő ősszel már megjelenik. Péterfynek egyébként nem sokkal a Fehér éjszakák előtt született meg a gyermeke.

A most megjelenő lemezt pár napja egy rövidfilm vezette fel, az a lemez negyedik, Szép halott című számához készült, és Péterfy Borit beletuszkolták egy autó csomagtartójába benne.Bori–férfiak 6-5

„A Fehér éjszakáknál nagyon fontos volt az érdekes hangzás, ez most jobban hasonlít a hagyományos alternatívra” – mondja Tövisházi, aki hozzáteszi, hogy a Szédülésen hallható Párnacsata című dal szövegét Vető János írta, azaz kedvenc 80-as évekbeli magyar zenekaruk, a Trabant „szellemi atyja”.

Tizenegy dal hallható a lemezen, és ez az első alkalom, hogy több szöveget írt Péterfy Bori, mint a többiek. Ő egyébként most épp Vecsésen próbál.


Bori szövegei most sokkal magánéletibbek és direktebbek, és ez az első olyan lemez, amelyen a szövegei túlsúlyban vannak a neki férfiak által írt szövegekhez képest, itt 6:5 az arány Bori javára

A lemez borítófotóját Borsi Flóra készítette, a grafikát pedig Stark Attila (vele erre beszélgettünk), így néz ki, tessék:David Lynch a Villányi borozóban

A lemez címadó számához, a Szédüléshez készült tehát Péterfy Bori legújabb, nálunk látható klipje is.

A film egy mutatósan bizarr álomkeveréke a VHS-minőségnek, a karaokevideóknak, fura csendéleteknek és a szerelmes klipeknek. A klip egyik rendezője, Liter Zsófia szerint a nyolcvanas évek B-filmjein kívül a képi világ megteremtésében hatással voltak rájuk az ún. scopitonék: ezek olyan, ötvenes és hatvanas években viszonylag népszerű zenegépek, amelyek 16 mm-es filmeket is lejátszottak a zenékhez, tulajdonképpen a videoklipek elődei voltak.A Szédülés klipje ezeknek a dolgoknak a vizuális keresztmetszetében játszódik, egy lambériás füstös bárban, ahol Péterfy Bori és Adorjáni Bálint találkoznak, miközben megy feliratozva a dal szövege és egyéb fura dolgok történnek. A dal magán viseli Tövisházi jellegzetes hangzásvilágát és megoldásait (szörfös gitárok, galoppozó ütemek, bármelankólia, illetve játékos apró zenei csavarok). A klip végén a kongaszóló közben egy ember pedig nagyon viccesen mozog például, de úgy, hogy arról David Lynch jut eszünkbe, és akkor már nem nevetünk.

A klipet a Gerlóczy utcai Villányi borozóban forgatták, a kisfilm másik rendezője Liter mellett Tarr Kálmán, a karaokejelenetek operatőre Szőke Dániel, art directora Pápay Fanny volt, a bárjeleneteket pedig Pálla Máté vette fel.


Ideje a saját szemünkkel látnunk


A Péterfy Bori & Love Band április 9-én, szombaton tartja kilencedik születésnapi koncertjét az Akváriumban, részletek erre.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!