Petefészkeit is kivetette a ráktól rettegő Angelina Jolie

Fotó: MTI/AP / MTI/AP

-

Az Oscar-díjas színésznő két éve a melleit operáltatta le, hogy csökkentse a rák kockázatát. Mostani döntéséről a The New York Timesban számolt be.


Angelina Jolie a múlt héten kivetette a két petefészkét és a petevezetékeit, hogy biztos lehessen abban, nem alakul ki nála rák.

A hatgyermekes (ebből három örökbe fogadott) színésznőről két évvel ezelőtt egy vérvizsgálat során derült ki, hogy egy olyan génváltozatot hordoz, amely 87 százalékos eséllyel mellrákot, illetve 50 százalékos eséllyel petefészekrákot okoz. Mivel Jolie anyja, nagyanyja és nagynénje is rákban halt meg, melleinek eltávolítása mellett döntött.

Egy ideje már tervezte a petefészekműtétet is, írja a The New York Timesban, de úgy gondolta, van még ideje dönteni. A petefészkek kivétele ugyanis kiváltja a menopauzát a nőknél, és a csontsűrűséget is kedvezőtlenül befolyásolja.

Két héttel ezelőtt azonban a szokásos rutinellenőrzésen gyulladásra utaló értékeket mértek a szervezetében, és bár a tumorra utaló tesztek negatívak lettek, további vizsgálatokat kért. Sem az ultrahang, sem a PET/CT, sem a további tumorvizsgálatok nem találtak daganatot, de az orvosok megelőzésképpen mégis a petefészek-eltávolítást javasolták, a színésznő pedig egyetértett velük.

Mint írja, önmagában a génmutáció még nem tenné szükségessé ezeket a drasztikus beavatkozásokat, de mivel a családjában három közeli hozzátartozóját vesztette el rák miatt, ez indokolja a fokozott óvatosságot.
Múlt héten esett át a beavatkozáson, és bár hormonpótló kezelést kap, már tapasztalja a klimax tüneteit.

A 39 éves sztár azt írta: „Nem lehet minden kockázatot kiküszöbölni, és tény, hogy maradt esély a rákra,


De tudom, hogy a gyerekeimnek sosem kell majd azt mondaniuk: a Mami petefészekrákban halt meg.