Önnek szól ez a cikk, ha vannak fotói az ELTE-n töltött éveiről

-

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve–1900 és 1990 közötti fényképeket keres, hogy létrehozza Magyarország első egyetemi közösségi fotóarchívumát.


A 2010 ősze óta elérhető Fortepan fotógyűjteményben a látogatók ma több mint negyvenezer fénykép között böngészhetnek. A kivételes gyűjtemény az ELTE-ről elérhető anyagát szeretnék bővíteni és elérhetővé tenni mindazok számára, akik érdeklődnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és jogelőd intézményeinek múltja iránt: várják az egyetemi előadásokat, szemináriumokat, diplomaosztókat, kisebb és nagyobb eseményeket, a kulturális, tudományos- és sportélet érdekes mozzanatait, az egyetem és az ELTE-sek mindennapjait megörökítő fotókat -áll az egyetem közleményében.

A beérkezett papírképeket, diákat, albumokat és magángyűjteményeket az Egyetemi Könyvtárral együttműködve digitalizálják, valamint közzéteszik az Egyetemi Intézményi Digitális Tudástárban (EDIT) is. Az ELTE-n összegyűlt fotók közül a legérdekesebbek a Fortepan oldalát is gazdagítják, így az egyetemi közösség összefogásából létrejön Magyarország első, bárki számára elérhető, egyetemi fotóarchívuma.Ha önnek van anyaga, amelyet szívesen elküldene az egyetemnek, akkor azt a fortepan@rt.elte.hu e-mail címen jelezheti. A fotókat folyamatosan várják, a digitalizálást követően visszaadják a tulajdonosoknak. A programot a Rektori Titkárság PR és Kommunikációs Csoportja koordinálja.


A Fortepannak egyébként hamarosan megszületik az első külföldi kistestvére is: a Fortepan Iowa közösségi archívuma március 25-én indul. Az amerikai archívum elsősorban az iowaiaktól várja majd a huszadik századi anyagokat.