Oltástagadó film miatt támadják Robert De Niro filmfesztiválját

Fotó: Geisler-Fotopress / Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

-

A Vaxxed című, a védőoltások veszélyességét taglaló film miatt került kereszttűzbe az április 13-án kezdődő New York-i Tribeca Filmfesztivál.


A kutatási adatok meghamisítása miatt az orvosi szakmától eltiltott doktor által írt és rendezett sztori hatalmas drámát, nagy titkok leleplezését ígéri, de már a trailerében is ügyesen összevágott mondatokkal operál.


A felháborodást azonban nem ez okozza, hanem az, hogy a fesztivál alapítója, Robert De Niro a bizonyítottan káros oltástagadó mozgalmat segíti.


Ügyes trailer, de ne higgyenek neki


Hallgattassék meg a másik fél is?

De Niro azzal próbálta megvédeni a Vaxxed bemutatását, hogy a film egy folyamatban lévő vitában ad lehetőséget a másik félnek, hogy kifejtse álláspontját. „A Tribeca Filmfesztivál 15 évvel ezelőtti alapítása óta soha nem kértem, hogy egy filmet bemutassanak, nem szálltam be a program összeállításába" – írja De Niro. A Vaxxed vetítését azért kérte, mert egyik gyermeke autista, és fontosnak érzi, hogy az autizmussal kapcsolatos kérdéseket megbeszélje a társadalom. Önmagát nem tartja oltástagadónak.



Minden egy gigászi hazugsággal kezdődött

A másik oldal meghallgatására való hivatkozással azonban úgy tűnik, hogy egyelőre mellélőtt De Niro. A Vaxxed írója, rendezője, producere és egyik szereplője az az Andrew Wakefield, akinek a nevéhez a modern oltásellenes mozgalom elindítása fűződik. Wakefield és csoportja 1998-ban jelentetett meg egy tanulmányt a Lancet című orvosi folyóiratban, amely szerint a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) oltás és az autizmus kialakulása között közvetlen kapcsolat áll fenn. A csoport eredményeit más kutatók nem tudták megismételni, ellenben a vizsgálódás során kiderült, hogy Wakefield felesleges és kényelmetlen vizsgálatoknak vetette alá a gyerekeket, valamint hogy a tanulmány elkészítését az MMR-oltással versengő vakcinát gyártó cég támogatta.


Wakefield szerzőtársai visszavonták támogatásukat, a Lancet visszavonta a cikket. Wakefieldet pedig pár hónappal később kizárták a brit orvosi kamarából az eredmények meghamisítása miatt és eltiltották attól, hogy valaha orvosként működhessen az Egyesült Királyságban.


Eddig tudomány volt, innentől mítosz

A hatóságok által meghurcolt tudós és a kormány által eltitkolt tudás azonban olyan összeesküvés-elméletté állt össze, amely a Lancetben publikált cikk visszavonását és Wakefield eltiltását is túlélte. Különösen úgy, hogy az orvosi tanács helyett a könyvesboltokban próbálta megvívni a háborúját a bukott orvos. A meghallgatásokon egyszerűen csak tagadta a vádakat, az orvosi kamarából való kitiltásának napján jelent meg azonban önéletrajza, amelyben azt állítja, politikai okokból hallgattatták el. Ennek a folytatása a mostani film.


A tucatnyi éven keresztül elhúzódó vizsgálat és vita egy dolgot biztosan elért: ma a gyermekek kisebb százaléka van beoltva kanyaró, mumpsz és rubeola ellen az Egyesült Királyságban, mint az 1990-es években volt. 2008-ban, tizennégy év óta először kanyarójárvány volt Angliában, 2013-ban pedig egy swansea-i gyermek meghalt és 1200-an ágynak estek egy kanyarójárványban. Hasonló módon Írországban és Franciaországban is felütötte a fejét a kór.