Nincs programja estére? A Múzeumok Éjszakáján 2500 közül választhat

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Országszerte több mint 450 intézmény várja az érdeklődőket. Speciális kiállítások, bemutatók, különleges tárlatvezetések, túrák, koncertek az étlapon. A részletes program a muzej.hu honlapon és egy mobilos alkalmazáson böngészhető.


Idén először kiemelt témához (Erdély és Eger) is kapcsolhatták kínálatukat az intézmények, így csaknem félszáz erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül válogathatnak az érdeklődők. Az Élő Erdély című témában meghirdetett programok célja, hogy Erdély máig élő értékközvetítését hangsúlyozzák.

A Magyar Nemzeti Galériában látható csaknem 40 program jelentős része a Sors és jelkép – Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 című kiállításhoz kapcsolódik, de számos gyerekkoncert, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és az Esti Kornél Akusztik is hallható lesz.

Koncertek, dokumentumfilmklub, tárlatvezetések és a pincétől a padlásig vezető múzeumi túra várja a közönséget a Néprajzi Múzeumban, ahol a programok középpontjában Erdély és az afrikai kultúrák állnak.

Máshol is sok koncert lesz, mások mellett Palya Bea, a Szabó Balázs Bandája, a Misztrál, az Anima Sound System, Másik János, Víg Mihály és a Balaton, a Téka, a Borbély Mihály Trió, a Tóth Viktor Trió, Gájer Bálint, Gerendás Péter, valamint a Cseh Tamás Program nyertes zenekarai is fellépnek a fővárosban.

Fegyverbemutatókkal, életképekkel ad ízelítőt Magyarország ezeréves történelméből a Múzeumok Éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne, az egri Dobó István Vármúzeum. Elődeink fegyverei – fegyvereink elődei címmel kiállítás nyílik a Dobó bástyában, emellett táncprodukciók, előadások és hagyományőrzők bemutatói szórakoztatják a közönséget. A programokat 11 órakor az Egri csillagok című történelmi musicalből bemutatott részletekkel zárják.

Az egri Eszterházy Károly Főiskolán kisállat-bemutatót tartanak, a Líceum Varázstornyában periszkópos és lézeres városnézéssel, természettudományos kísérletekkel és a planetáriumi műsorokkal szórakoztatják a közönséget.

Ezen az estén a múzeumok mellett várak, skanzenek, állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok, kulturális központok és levéltárak is várják a látogatókat. A rendezvény részletes programja a www.muzej.hu weboldalon és mobilalkalmazáson érhető el.


A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalaggal rendelkezők a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK Múzeumbuszokat. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre.