Nem vaklárma: elhunyt Gene Wilder

Fotó: Getty Images / Charley Gallay

-

83 esztendős korában, a Connecticut államban található stanfordi otthonában elhunyt Gene Wilder. Az amerikai komikus színész Alzheimer-kórban szenvedett. Halálhírét unokaöccse jelentette be.


Wilder legemlékezetesebb szerepeinek egyike volt a csokigyáros Willy Wonkáé, de Richard Pryorral olyan klasszikus vígjátékokat készített, mint a Dutyi dili vagy a Vaklárma – emlékeztet a Népszabadság.


Wilder Jerome Silberman néven született Milwaukee-ban. Színházi színészként kezdte pályáját. Első filmes sikere a Mel Brooks rendezte A producerek 1968-ban volt, alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Az áttörést a Willy Wonka és a csokigyár című 1971-es film hozta, ezt követően sorozatban jöttek a sikerfilmek. Amit tudni akarsz a szexről (1972) Woody Allen rendezésében, majd a következő Oscar-jelölés, Az ifjú Frankenstein (1974) – itt a forgatókönyvért terjesztették fel.

Ezt követően kezdett Richard Pryorral legendássá váló párost alkotva dolgozni, első közös filmjük a Száguldás gyilkosságokkal (1978), majd a klasszikusok: a Dutyi dili (1983), a Vaklárma (1989), a Folt a zsákját (1991). Közös sikerük annak fényében különösen érdekes, hogy a magánéletben egyáltalán nem voltak barátok.