Nem találják a Hitlerre jellemző ecsetkezelést a hollandiai festményen

Forrás: AFP

-

Adolf Hitlernek tulajdonított festményt adományoztak egy holland kutatóintézetnek. A középszerű bécsi látkép azonban hamisítvány lehet.


Bár a régi bécsi erődöket ábrázoló akvarellt más szakértők korábban eredetiként ismerték el, Bart Droog és Jaap van den Born, a Hitler-hamisítványok két szakértője szerint „nagyon valószínű, hogy egy hamis Hitlerről van szó”.

A korábbi szakvélemények szerint a vízfestmény Hitler korai éveiben, 1908 és 1913 közti bécsi tartózkodása idején keletkezhetett. Ám a De Volkskrant című lapnak nyilatkozó két szakértő szerint nem ismerhető fel rajta a náci diktátorra jellemző ecsetkezelés, és a kép valójában Reinhold Hanisch ismert Hitler-hamisítónak a műve lehet.

A tisztázatlan eredetű festményt a háborúkat, a holokausztot, a népirtásokat és Hollandia náci megszállását kutató intézet (NIOD) idén kapta egy névtelenséget kérő adományozótól. A nő azt mondta, hogy a festményt apjától örökölte, aki azt a bolhapiacon vásárolta 75 centért, és csak később vette észre, hogy szerepel rajta az A. Hitler szignó.

Frank van Vree közölte, hogy intézete folytatja a kép eredetével kapcsolatos kutatásokat, bár könnyen meglehet, hogy soha nem lesz cáfolhatatlan bizonyíték egyik feltevésre sem.

A Hitler által festett képek többsége magángyűjteményekben található Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Az amerikai hadsereg birtokában is van még négy lefoglalt Hitler-festmény.