Nem lehet majd szabadulni a Pszichológiai Napokról

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A Budapesti Pszichológiai Napok, ismertebb nevén Pszinapszis, Európa legnagyobb olyan szakmai programja, amelyet önkéntes diákok szerveznek. Az önkéntesség pedig nem zárja ki a profizmust, ismét A-tól Z-ig kivesézik a pszichológia legaktuálisabb területeit: lesz szó többek között a cyberzaklatásról, a hülyeségről, mémekről, a már szakmai nevet is kapott hungaropesszimizmusról, és a machiavellista, manipulatív emberekről. A hazai nagy nevek mellett előadást tart majd Philip G. Zimbardo is, aki ezúttal a bennünk lakozó szuperhőst kutatja.


Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban péntektől vasárnapig (április 4-6-ig) hallgathatók majd a 18. Pszinapszis előadásai. A 40 műhelyfoglalkozásból, 70 előadásból, intelligencia-mérésből, rajzelemzésből, kiállításokból, és a masszázzsal, hangfürdővel csábító relax szobából álló szakmai programtól valószínűleg az is nehezen tud majd elszakadni, aki egyébként nem sokat konyít a pszichológiához. Olyan lesz az idei Pszinapszis, mintha a megboldogult Tudás Fájának összes ideillő fejezetét frissítve életre hívnák. A három nap alatt minden témát érintenek, amit a rendezvény címe, a Láthatatlan Álarcok képviselhet. A mostani Budapesti Pszichológiai Napok célkitűzése, hogy a hétköznapok során viselt álarcok, vagy szerepek mögé bepillantást engedjenek a szakemberek, kiderüljön a látogató számára a maszkok természete. Így, aki saját személyiségét illetően bizonytalan, nem tudja, hogy gonosz-e vagy szuperhős, feminista-e vagy machiavellista, szeret-e hedonista döntéseket hozni napközben, miért álmodik rosszakat, és miért fáradt állandóan, az vasárnap estére jóeséllyel már tisztában lesz magával.  


„My one regret in life is that I am not someone else.”

Woody Allen


Nem csak az alapokkal, de a pszichológia legaktuálisabb kérdéseivel is foglalkoznak majd

Hallotta már a sexting, cyberstalking, cyberbullying kifejezéseket? Többek között ezeket az elektronikus zaklatás fogalmához tartozó szakszavakat fogják majd tisztázni a Pszinapszis első napján, pénteken. De előadást tart majd Mérő László is, aki a mémek pszichológiájáról fog beszélni, és szóba kerülnek az akaratos, karrierista kollégák is. Szombaton kiderül, hogy miért rajonganak még mindig annyian a vámpírtörténetekért, valamint a 6-án az Everestre induló Klein Dávid tart majd előadást, szó lesz a fiatalkorú bűnelkövető pszichológiájáról, a hétköznapi ember hedonista döntéseiről, de még a pszichoterapeutáról is leveszik az álarcot, illetve a médiában gyakrabban látott Tari Annamária és Pál Feri tartanak előadást. Vasárnapra érkezik a Pszinapszis idei nagy dobása, a programsorozatot Philip G. Zimbardo fogja zárni. Zimbardo 1971-ben a Stanford Egyetem  professzoraként huszonnégy önkéntes kísérleti alanyon vizsgálta a fogoly és a börtönőr pszichológiai jellemzőit, változásait. Kutatása és annak az eredményei világhírűvé tették, azóta is többször foglalkozott azzal, hogy mi váltja ki az emberből a jó vagy a gonosz viselkedést. Budapesti előadásán is hasonló témát fejteget majd, A gonoszság és a hősiesség álarcai a pozitív szerepekről is szól majd. Jegyek a programsorozatra elővételben április 2-ig, de a helyszínen is válthatók.