Nem élték túl az orosz megszállást az ukrán katonai delfinek

Fotó: Kobal / Bob Talbot

-

Nem fogadtak el ételt az orosz gondozóktól – mondja az ukrán elnök krími képviselője.


Elpusztult az összes, katonai célokra kiképzett delfin az ukrán haditengerészet egykori szevasztopoli bázisán – mondta Borisz Babin, Petro Porosenko ukrán elnök állandó képviselője a Krími Autonóm Köztársaságban. A delfinekkel ukrán kiképzőik sípokkal kommunikáltak. Azután, hogy Oroszország megszállta és elcsatolta a félszigetet, a delfinek ott maradtak a bázison. Új gondozóik azonban hiába próbáltak velük a síphangokkal kommunikálni, a delfinek nem engedelmeskedtek az utasításaiknak, ételt sem fogadtak el tőlük, és idővel éhen haltak. Babin azt mondta el, hogy mikor pusztultak el az állatok.

Az ukrán média 2012 őszén írt arról, hogy tíz palackorrú delfint képez ki a haditengerészet. Az állatokat főként a tengerfenéken lévő tárgyak felkutatására idomították, a fejükre egy szerkezetet erősítettek, amelyet ha hozzáérintettek a megtalált objektumhoz, egy bóját küldött a felszínre. Voltak köztük olyan delfinek is, amelyeket fegyveres támadásokra képeztek ki: kést vagy pisztolyt erősítettek a fejükre azzal a céllal, hogy ellenséges búvárok ellen hajtsanak végre támadásokat.

Katonai célokra 1973 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban, a programot komoly titoktartás övezte. A Szovjetunió szétesése után a fekete-tengeri flottának a delfinkiképzéssel foglalkozó részlege Ukrajnához került, majd a félsziget bekebelezése után Oroszországhoz. Az elcsatolt terület új vezetése által kinevezett ideiglenes szevasztopoli kormányzó 2014 szeptemberében hozta nyilvánosságra, hogy az ocenárium – ahol a delfinek éltek és a kiképzésük zajlott – az orosz védelmi minisztérium irányítása alá került.

Az ukrán elnök krími képviselője azt mondta, hogy az ukrán haditengerészet már nem foglalkozik delfinekkel, mert a teljes felszerelés is az elcsatolt félszigeten maradt.

Szevasztopolon kívül a világon állítólag csak az egyesült államokbeli San Diegóban képeztek delfineket. A titkos programról 2005-ben derültek ki részletek, a Katrina hurrikán után állítólag nyoma veszett több fegyveres delfinnek: nem vették le róluk a rájuk erősített harci eszközt.