Mutáns ebola bukkant fel

Fotó: AFP / PASCAL GUYOT

-

A Guineában talált vírusról még nem tudni, mennyire veszélyes.


A mutáns vírust az a francia Pasteur Intézet azonosította, mely az afrikai ebolajárványt is kimutatta.

A járványban eddig 22 000-en betegedtek meg, és 8795-en haltak bele a fertőző betegségbe a három legveszélyeztetettebb országban: Gunieában, Sierra Leonéban és Libériában.

A kutatók több száz ebolával fertőzött vérmintát gyűjtöttek be, hogy kielemezzék, hogyan változik a vírus, illetve hogy fertőzőbbé vált-e. A mutációk figyelemmel követése a gyógymódok hatékonysága miatt is kiemelten fontos.

A vírusoknál nem ritka, hogy mutálódnak, a HIV vagy az influenza is gyakran változik. A vírusok azért változnak, hogy jobban alkalmazkodjanak környezetükhöz, és fertőzőbbé váljanak. A kutatók épp attól tartanak, hogy az ebola egy olyan mutációja jöhetett létre, mely kevésbé halálos, de jobban fertőz. Egyre több olyan fertőzöttel találkoznak az orvosok, akiknek semmilyen tünetük nincs. Ez azért különösen veszélyes, mert így nem mennek el orvoshoz, ám a vírust hordozzák, így azt tovább is adhatják.

Mivel egyre több a fertőzött, a vírusnak több lehetősége van mutálódni is, és így ellenállóbbá is válhat, sőt akár a levegőben is terjedhet. Ez utóbbira azonban még nem utalnak jelek.

„A fertőzés módja még nem változott. Csak el kell kerülni a közvetlen érintkezést a fertőzött emberekkel. De tudósként nem állíthatom, hogy ez nem fog megváltozni” - mondta Noel Tordo, a Pasteur Intézet virológusa a BBC-nek.

Tordo ugyanakkor hozzátette, hogy még nagyon keveset tudnak a vírus változásáról, de több minta is arra utal, hogy a mutáció megkezdődött. A Pasteur intézetben előrehaladott állapotban van kétféle ebola elleni oltás kifejlesztése is, még az idén szeretnék embereken is kipróbálni.

A WHO kutatásából az már korábban kiderült, hogy Sierra Leoneban az ebola már a járvány kitörése után 24 órával elkezdett mutálódni. Az akkor kifejlődött mutációk azonban nem jártak olyan változással, melyek befolyásolták volna a gyógyszerek hatását vagy magát a vírus terjedési módját.