Most Ön is Picassóval tapétázhatja ki lakását

Fotó: British Museum / British Museum

-

A Metropolitan Művészeti Múzeum majdnem 400 ezer műalkotást töltött fel oldalára, hogy aztán azokat bárki ingyen letölthesse. Nagy felbontásban. Többek között Picasso-, Rembrandt-, Eduard Manet-alkotásokat lehet kinyomtatni, de a New York-i múzeum az aztékokat sem hagyta ki a sorból. Ez az első alkalom, hogy óriási felbontásban merik a tömeg elé dobni a műkincseket.


Pontosan 394 227 darab műalkotást tett a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum (Met) ingyenesen elérhetővé a weboldalán. A képek kellően nagyok, kinyomtatva akár Picasso-festményekkel is kitapétázhatjuk a lakást. Így válhat maximálisan a popkultúra részévé El Greco, Rembrandt, Van Gogh vagy az azték művészet, noha a múzeum elsősorban diákokat, iskolákat és kutatókat szeretné a nagy felbontással kiszolgálni. A képekre rá lehet keresni az alkotó neve, a műalkotás típusa, a származási helye és a korszak alapján is. A legkisebb fotó is tíz megapixeles, azaz legalább egy 30*40 centiméteres képet lehet nyomtatni a Met feltöltött gyűjteménye bármelyikéből. (Poszterből meg még nagyobbat.) A nagy múzeumok eddig nem igazán merték a felhasználók elé tárni értékes gyűjteményüket. Tartottak attól, hogy a birtokukban lévő műalkotásokat lemásolják, hamisítják, illetve nem vesznek képeslapot a múzeumshopban. Éppen ezért a legtöbb intézmény, ha közzé is teszi a képeit, akkor azokat kis felbontásban töltik fel, megakadályozva ezzel a képek üzleti célú felhasználását. Ezt amúgy a Met is megtiltotta, vagyis a rembrandtos tapétamanufaktúra beindításához a múzeum engedélyére lenne szükség.


A Met virtuális gyűjteményéhez hasonló ötlet a Google Art Project is, azonban ez abban különbözik a New York-i múzeum megoldásától, hogy itt a nagy felbontású műalkotásokat és a világörökség darabjait nem lehet letölteni, csak megtekinteni. Abban viszont csak reménykedni tudunk, hogy a Metropolitanben legalább annyira ütős technikával szkennelik a képeket, mint amivel a Google dolgozik.