"Mondtam, hogy hozzatok lavórt" – hatalmas kólateszt

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Kólaízű. Teljesen megfoghatatlan, hogy mit jelent ez a szó. Kóladiót nem szoktunk látni, ami azt illeti, kokacserjét sem, mégis él bennünk egy kép arról, hogy milyennek kell lenni. Emberkísérlettel próbáltuk megtalálni, melyik a legjobb és a legrosszabb kóla, felismerhető-e a Coca vagy a Pepsi, és rájön-e bárki, ha két különböző pohárban ugyanazt az italt toljuk elé.


Az igazi Coca-Cola receptje annyira titkos, hogy legalább három verzió is ismert belőle. Az egyik állítólag John Pemberton naplójából származik, aki feltalálta a kólát – és a fia eladta 550 dollárért –, a másik, egy Coco Cola Improved nevű verzió egy R. R. Evans nevű gyógyszerész receptes könyvében található, aki Pemberton barátja volt. És persze van egy harmadik leírás a World of Coca-Cola kiállítás óriási széfjében is, amelyet csak erre a célra építettek.


A receptnek ez a bizonytalansága hagy teret arra, hogy bármire ráírják, kólaízű. Kipróbáltuk, hogy a decinként 5,4 forintba kerülő Origo kóla felismerhetően rosszabb-e, mint a szintén diszkont áron mért, decinként 17 forintba kerülő, alsó polcos Apenta kóla. Próbára tettünk hat újságírót, hogy vakteszten felismerik-e az igazi Coca-Colát és a Pepsit. És ha már úgyis emberekkel kísérleteztünk, töltöttünk nekik Tikkadt Szöcskét, koffeinnel erősen felütött Hell Strong Colát és a mindennél drágább (101 forint decinként!) Club Mate Colát is.A teszt során az alanyoknak tízpohárnyi italba kellett belekóstolniuk, majd sorba rendezni azokat aszerint, hogy mennyire ízlett nekik. Arra kértük őket, hogy jelezzék, ha felismerték a Cocát vagy a Pepsit, mi pedig próbáltunk nem hangosan nevetni, amikor tévedtek. A teszt izgalmasabbá tétele érdekében két pohárban is Coca-Cola volt: egy csinos, napsárga kávés pohárban és egy My Little Pony-s – ne kérdezzék! – bögrében. A teszt egyik legmeglepőbb, előre is elmondható tapasztalata az volt, hogy pónis bögréből sokkal jobb inni.


A tesztelők sorrendjei alapján a kólafajtákat egytől tízig pontoztuk. Kezdjük a nyertesekkel!


Coca-Cola pónis bögréből (51 pont)

Valami lehet abban, hogy a Coca az igazi. Hat tesztelőből négy felismerte az ízt, még ha nem is buktatták le a kétpoharas trükkünket. A találgatás közben azt is megtudtuk, hogy mit várnak a kólától: legyen telt íze, és legyen cukros, de ne nagyon. Hogy az utóbbit mennyire nehéz teljesíteni, arra pedig az a bizonyíték, hogy még azzal is megvádoltak, hogy cukormentes kólát itatok emberekkel. Más kérdés, hogy mennyire adhatunk hitelt tesztelőink véleményének, hiszen ugyanaz a kóla egy másik bögréből kínálva csak a középmezőnyben végzett.Pepsi Cola (47 pont)

Képzeljék, találtunk Pepsi-rajongót. Ő sem tudta magáról, de a Coca ősi riválisát jelölte meg úgy, hogy azzal szívesen locsolná fel a whiskyjét. Viszont csak egy tesztelő ismerte fel az italt.Hell Strong Cola (45 pont)

A hír igaz, a magyarok kólát is tudnak gyártani, ha akarnak. A Hell Strong Cola ugyan alapvetően energiaital, az szaúdi milliárdosok autóparkját vagy elkergetett ukrán elnökök mosdóját idézően aranyszínű doboza plusz 20 százalék koffeint ígér. Meg is kérik az árát, nemcsak a legjobban ízlő italok dobogójára került fel, ez a harmadik legdrágább kólaféle a maga 76 forintos decinkénti árával.Coca-Cola Life (44 pont)

A Coca-Cola időnként megpróbálkozott a kóla ízének áttervezésével – erre majd a Tikkadt Szöcskénél is visszatérünk –, de nem mindig járt sikerrel. A nyolcvanas évek New Coke-ja legendásan nagyot bukott a nyolcvanas évek közepén, de a többi verzió egészen jól teljesít. A sztívia- és cukoralapú, csökkentett kalóriatartalmú kólákat vizsgáló tesztünkben megelőzte a kis pohárba kitöltött igazi Coke-ot, és majdnem feljutott a dobogóra is.Apenta Cola (38 pont)

Ahhoz képest, hogy az Apenta kóláját a sarki kisbolt alsó polcáról halásztuk elő, tökéletes középkategóriás italnak bizonyult. Tudnak bármit mondani, ami decinként 17 forintba kerül, és alkalmas az emberi fogyasztásra? És ha a vezetékes víz nem ér? Próbáltunk viccesen hozzáállni, de a spórolós szalonnasütések tökéletes kísérője.Coca-Cola sárga bögréből (35 pont)

Ezt mondják az emberek a Coca-Colára, ha kis sárga pohárban kapják.Green Cola (28 pont)

Még hogy a görögök csak ouzót – és ouzoízű cukorkát – tudnak gyártani! A rendkívül cukormentes, sztíviával ízesített Green Cola is onnan származik. Az interneten találkoztunk a termék igazi rajongóival, a tesztben viszont egy sem vett részt közülük, így a lista utolsó harmadába jutott a drága biokóla.Club Mate Cola (17 pont)

Már a Club Mate ízét is meg kell szokni ahhoz, hogy az ember örömmel tudja inni, ugyanez igaz a német hackerek körében népszerű energiaital kólaverziójára is. Aki pedig erre képtelen, az szenvedélyesen fogja utálni az erős ízű – és emiatt rendkívül felismerhető! – löttyöt. Bár elég sok helyen lehet kapni Club Matét, a teszt alapján az italt nem kedvelők vannak többen.Origo Cola (15 pont)

Az Origo Cola a teszt beépített vesztese volt: 109 forintért adtak belőle két litert, nem létezett kisebb kiszerelésben, és a polc legvégén és legalján volt. Hogy ehhez képest utolsó előtti helyig küzdötte fel magát, az maga a hőstett.Tikkadt Szöcske (11 pont)

Nagy, dicsőséges bukás a valódi kóladióval készített, az igazi kólaízt elérni vágyó magyar csapaté. Az egyre több helyen beszerezhető ital egyelőre még nem „a kóla magyarul”, ahogy a weboldala állítja, hanem a gyerekkori torokgyógyszer ízére nagyon hasonlító, mégis a kisboltban kapható, koffeintartalmú ital.Tesztünk szereplői


(A kólákat Balla Györgyi, Csatlós Hanna, Kakas Péter, Kovács Áron, Kovách Márta és Kránicz Bence szenvedte el.)