Milánó marasztalná a sokat vitatott magyar pavilont

Fotó: MTI/MTVA / Carpathia

-

A kormány eredetileg hazahozta volna, de ez egymilliárdnál is többe kerülne. A kormánybiztos szerint megtiszteltetés lenne, ha maradna az épület, és még pénzt is spórolnának vele.


A milánói világkiállítás szervezői felkérték Magyarországot, hogy a magyar pavilon az Expo területén maradjon, és az ott létrejövő Olasz Technológiai Intézet épületegyüttesének része legyen. A milánói világkiállítás szervezőitől január 8-án érkezett hivatalos felkérés arra, hogy az Életkert pavilon az 2015. október 31-én zárult expo területén maradjon – közölte az MTI-vel hétfőn Szőcs Géza, a világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa.

Szőcs szerint az olasz megkeresés óriási siker és elismerés Magyarország, valamint az épületet tervezők és kivitelezők részére is. A megkeresés szerint a pavilont a magyar állam díjmentesen adná át az olasz félnek, cserében nem terhelnék az épület lebontásának és a terület rekultiválásának költségei. A kérdésben a magyar kormány dönt, Szőcs előterjesztése alapján.

„Az a megtiszteltetés, hogy a magyar pavilon az expó területén maradhat, kizárólag ahhoz a sikerhez fogható, amely a Makovecz Imre által a sevillai világkiállításra tervezett pavilont érte” – emelte ki a kormánybiztos, hozzátéve: az eddig rendelkezésre álló információk szerint az olasz szervezők mindössze öt országot kerestek meg hasonló célból.

Korábban a kormány azt tervezte, hogy hazaszállítja és Karcagra költözteti a pavilont, erre összesen 1,15 milliárd forintot különítettek el, de vizsgálták azt is, be lehet-e vonni uniós forrást és önkormányzati pénzt. A magyar pavilon felépítésére egyébként 2 milliárd forintot szántak, ezen túl pedig több mint 3 milliárd forintot szántak a programokra és egyéb költségekre.