Miért pont egy szigeten fészkelték be magukat a filmesek?

-

Öntik a pénzt a filmesek Európa egyik legkisebb országába, ahol majd minden sarkon forgattak már egy híres hollywoodi filmet. Bejártuk Málta leghíresebb forgatási színtereit, sétáltunk ott, ahol rajtaütöttek Eddard Starkon a Lannisterek, megnéztük, mi maradt egy virágkereskedésből Michael Bay ámokfutása után, és hogy miért tartják még ma is legendának a máltaiak a Gladiátor egykori sztárját, aki egy vallettai pubban itta halálra magát.


A francia tengerpart, a zombikkal ellepett Izrael, a Karib-tenger, az ókori Trója vagy a líbiai Bengházi. Gondolta volna, hogy mindez megtalálható egy 27 kilométer hosszú szigeten a Földközi-tengeren? Máltán tárt karokkal várják a külföldi filmstábokat, szinte minden sarkon forgatott már egy híres sztár, a kis mediterrán ország pedig ebből most még több pénzt csinálna: turistákat várnak, akiknek minden vágya, hogy ott fényképezkedjenek, ahol Brad Pitt iszogatott a tengerparton, vagy ahol a Trónok harca khaleesi tartotta az esküvőjét.


Temérdek pénzt keresnek a filmekkel

Máltán februárban is szép, napos az idő, amit azért furcsállnak a helyiek, nem megszokott, hogy télen húsz fok körül legyen a hőmérséklet, és már előre félnek attól, mekkora hőség lesz nyáron. Persze a máltai időjárás trükkös, teszik hozzá. Ha napon van az ember, melegnek érezheti az időt, árnyékban azonban elkel akár a kabát is.


Máltán télen is süt a nap


A 14 órán keresztül tartó napsütés épp az, ami miatt az amerikai producerek szívesen forgatnak filmeket Máltán, hiszen minél tovább van fent a nap, annál többet lehet dolgozni. A másik ok természetesen a pénz, ez az, amire a producerek először rákérdeznek, ha filmforgatási helyszínek után érdeklődnek. Így van ez Máltán, és így van Magyarországon is. A két ország nagyon hasonló módon támogatja a külföldi produkciókat: visszatérítéssel. Magyarul, ha egy stáb elkölt az országban százmillió dollárt, annak egy része visszajár. Magyarországon 25 millió, Máltán akár 27 millió is.

Magyarországon a kormány 2014-ben emelte meg a külföldi produkciók költései után járó visszatérítés mértékét, ennek eredményeképp 2014-ben közel 30 milliárd forintot hoztak az országnak a filmesek, 2015-ben pedig 72 milliárdot (csak Ridley Scotték 10 milliárdot hagytak itt a Mentőexpedíció forgatása során). Máltán az emelkedés még brutálisabb, 2013-ban még csak ötmillió eurót költöttek el a filmesek az országban, tavaly viszont már százmilliót, ami 31 milliárd forintnak felel meg. A különbség a két ország között az, hogy Magyarország egy 93 ezer négyzetkilométeres, tízmilliós ország, Málta pedig csak egy kis sziget a tenger közepén, alig 420 ezer lakossal.


Spielberg nem kapott Pepsit

Pénz ide vagy oda, a máltai forgatási helyszínek azért is népszerűek, mert a szigetország tele van műemlékkel, hangulatos kis utcákkal és jól mutató tengerpartokkal. Egy ilyenen forgatták 2004-ben Wolfgang Petersen Trójájának partra szállós jeleneteit is. A filmen kilométeresnek tűnő homokos partszakasz valójában csak pár száz méter, és van rajta egy bár meg egy ötcsillagos szálloda is. Steven Spielberg 2005-ös Münchenjében szintén látható egy máltai tengerpart, épp csak egy izraeli tengerpartot alakít: ott sétált egymással beszélgetve Eric Bana és Geoffrey Rush.


A filmben


A valóságban


A szigetország szinte mindig más országokat formál meg a vásznon, ami nem is csoda, a különböző kultúrák évszázadokon keresztül tartó keveredése miatt az épületek, az utcák is sokfélék. A sziget állt már arab, spanyol és angol fennhatóság alatt is. Az 1500-as években itt telepedett le a később máltainak hívott szerzetes lovagrend, ők építették tele a szigetet reneszánsz palotákkal, ezeket pedig előszeretettel használják a filmesek.

A máltai filmbizottság egyik munkatársa szerint a sziget az utóbbi időben hét különböző országot is eljátszott, volt, amelyet többször is. Izraelt például nemcsak a Münchenben alakította, hanem a Z világháborúban is. Persze abban kissé nehéz beazonosítani a jellegzetes máltai helyszíneket, tekintve, hogy az egész izraeli szekvencia egy nagy menekülés, gyors vágásokkal. Itt egy videó a kezdő képsorokkal, az elején a város például nem is Jeruzsálem, hanem a máltai főváros, Valletta.A film főszereplőjének, Brad Pittnek nagyon bejött az ország, még a nászútját is itt töltötte Angelina Jolie-val, aki később úgy döntött, hogy a Máltához tartozó kis szigeten, Gozón forgatja le a tavaly bemutatott A tengernél című drámáját. Abban épp Dél-Franciaországot helyettesítette az ország. Egy helyi idegenvezető szerint logikus, hogy a hollywoodi filmsztárok szeretnek Máltára járni forgatni. Mégpedig azért, mert a máltaiakat nem igazán érdekli, hogy ott vannak. Simán leugorhatnak a közértbe anélkül, hogy bárki letámadná őket autogramért.

Ezt azért némiképp árnyalja az, milyen zarándokhellyé váltak azok a kocsmák vagy éttermek, ahová betért egy italra a Pitt–Jolie házaspár vagy épp Steven Spielberg. A fényképük a falon lóg, az étteremvezető pedig lelkesen újságolja mindenkinek, hogyan kért tőle Spielberg egy Pepsit, amire neki elhűlve azt kellett válaszolnia, hogy olyat sajnos nem árulnak. Az aláírása azért kikerült a falra.

Ez azonban mind semmi ahhoz a relikviaáradathoz képest, amely a máltai főváros közepén megbújó angol pubban fogadja a vendégeket, ahol a Gladiátor egyik sztárja itta halálra magát. A filmet a 90-es évek végén Máltán forgatták, a főváros melletti Fort Ricasoli nevű erődben húztak fel a Colosseum díszletét. A film egyik főszereplője a gladiátoriskolát vezető Proximo, akit az akkor 61 éves Oliver Reed alakított. Reed a forgatási szünetekben a The Pub nevű helyre járt inni, és egyik nap ivóversenyre hívott ki pár brit tengerészt.


Oliver Reed


Nyolc pint sör, 12 dupla rum és fél üveg whisky után azt kérte a csapostól, hagyja pihenni egy kicsit, de többé már nem kelt fel, szívrohamot kapott. A kocsma falát azóta is Reed fényképei és az esetről szóló újságcikkek díszítik, sőt még egy pólót is lehet venni 12 euróért, amelyre az elfogyasztott piamennyiség van rányomva, és az van alá írva, hogy „legenda”. Turisták gyakran járnak oda fotózkodni, bár a hely főleg nyugdíjas angolokkal van tele, legalábbis napközben.


máltai pub


Fogalmuk sem volt róla, mi is az a Trónok harca

A máltai turisztikai hivatal nemrég felismerte, hogy az országban forgatott filmek a turisták számára is izgalmasak lehetnek. Ahogy a máltai idegenforgalmi hivatal egyik vezetője fogalmazott, „egyre többen akarnak ott fényképezni, ahol a kedvenc színészük forgatott”. Emiatt tréningeket kezdtek tartani idegenvezetőknek, hogy azok ezentúl ne csak azt tudják megmondani, melyik palotát melyik lovag-nagymester építette, hanem hogy melyik film melyik jelenetét forgatták a kertben. Még egy telefonos applikációt és térképet is készítenek, amelyek segítenek felismerni a helyszíneket, ezek nyáron debütálnak.

Mi azért már most végigjártunk néhány jellegzetes forgatási helyszínt.

A jelenleg az egyik leghíresebb Máltán forgatott film nem is film, hanem sorozat: a Trónok harca első évada. A készítők 14 országot néztek meg, mielőtt elhatározták, hogy Máltán (és Észak-Írországban) forgatják a sorozatot. Hogy miért? Daniel Minahan rendező szerint azért, mert elég ősi és egzotikus ahhoz, hogy megjelenítse például Királyvárat. Az első évadban így a sziget Westeros fővárosát alakította, de a Keskeny-tengeren túli jelenetek közül is rögzítettek itt egy fontosabbat.

A filmesek hat hétre befészkelték magukat Máltára, és szinte a sziget minden pontján felvettek egy-egy képsort. Ezt például a köztársasági elnöki rezidencián, nem messze egy olyan fától, amelyet még Göncz Árpád ültetett el a 90-es években az elnöki kertben.


Trónok harca

A sorozatban


Málta, elnöki rezidencia

A valóságban


Eddard Stark csapdába ejtését egy hangulatos téren rögzítették Málta egyik legrégebbi városában, Mdinában, plusz még egy sor másik jelenetet is itt vettek fel, például ezt:


Málta, Mdina


Az első évad forgatásának idején még senki sem sejtette, mekkora siker lesz a sorozat, a statiszták közül pedig akadtak, akik azt sem tudták, miben vesznek részt. A fentebbi jelenet forgatása közben például a statiszták a szomszédos utcában várakoztak beöltözve, középkori jelmezben. Az egyik járókelő megkérdezte tőlük, hogy milyen filmet forgatnak. „Fogalmam sincs, olyasmi, mint A Gyűrűk Ura” – érkezett a válasz.


A khaleesi esküvőjének helyszínét ellepték a turisták

Az ország másik felében, Gozó szigetén rögzítették a Keskeny-tengeren túl játszódó jelenetek egy részét, például a dothraki esküvőt, amikor Khal Drogo elveszi a teljesen megszeppent Daenerys Targaryent. A helyszín meglehetősen jellegzetes, a stáb ugyanis az első számú máltai természeti kincs, az Azúr Ablak mellett táborozott le. Ez egy a tenger fölé benyúló sziklaboltív, és ha éppen nem filmesek forgatnak mellette, akkor turisták lepik el a környéket. Szóval ha valaki ott szeretne állni, ahol bekötötték a khaleesi fejét, simán megteheti, sőt, négy euróért még egy tengeri csónakázásra is elviszik a helyi halászok.


Trónok harca

A sorozatban


Málta

Valójában


A forgatás idején azonban jól meglepődtek az Azúr Ablakhoz érkező turisták. Szintén egy idegenvezető mesélte, hogy amikor a csoportjának tagjai meglátták a dothariknak öltözött statisztákat a tengerparton, hüledezve megjegyezték: nem is hitték volna, hogy Málta ennyire retró.


Málta, Azúr Ablak


A Trónok harca már a hatodik évadánál jár, de csak az elsőt vették fel Máltán. A Máltai Filmbizottság szerint ez azért lehet, mert Westeros hatalmas képzeletbeli világ, amelyhez mindig új és új helyszínekre van szükségük a filmeseknek. A sorozatot finanszírozó HBO illetékese ugyanezt mondta a Times of Malta nevű újságnak. Ugyanakkor a máltai forgatás nem volt zökkenőmentes, az angol kivitelező cég helyi partnervállalatát 36 ezer euróra büntették – épp a sorozat premierjének idején –, mert az Azúr Ablaknál olyan mennyiségű homokot szórtak szét, hogy az károsította az élővilágot is. A Királyvárban játszódó jeleneteket a második évadtól kezdve már Horvátországban rögzítették.


A filmtörténet legnagyobb buktája is itt készült

A Trónok harcán kívül még vagy tucatnyi kardozós filmet forgattak Máltán, a leghíresebb a Gladiátor, a Nagy Sándor és a Trója, de ott vették fel A Kincses sziget kalózait is, amely arról híres, hogy minden idők egyik legnagyobb filmes buktája volt, még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Pedig a film egyáltalán nem rossz, Geena Davis nagyon vagány kalóznőt alakít benne, csak ez a 90-es évek közepén senkit sem érdekelt, a közel százmillió dolláros költségvetésből mindössze tízmilliós bevételt sikerült összekaparniuk.

Az egyik üldözési jelenetet a Vittoriosa nevű város kikötőjében forgatták. Érdemes azonban besétálni a partról magába a városba is, ugyanis tele van régimódi épületekkel, amelyek szűken egymásba nyúló kis sikátorokban állnak. A máltaiak kifejezetten vendégszeretőek, főleg ha a saját kulturális örökségüket mutogathatják. Vittoriosában találni olyan XVI. századbeli épületet, amely magánkézben van, a tulajdonosa mégis szabadon látogatható múzeumot fabrikált belőle. Hobbiból, 15 év munkájával, nyugdíjasként.


Málta,  Vittoriosa

Jellegzetes utca Vittoriosában


Az utóbbi években forgattak itt egy sokkal modernebb kalózfilmet is, ez volt a Tom Hanks főszereplésével készült Phillips kapitány. Ennek a helyszíneit azonban kár keresni, ugyanis nagyrészt a nyílt tengeren játszódik, egy teherhajó fedélzetén, másrészt azt a máltai filmstúdiót használták, ahol két hatalmas víztartály is a filmesek rendelkezésére áll. Az ilyesfajta stúdiók azért kellenek, mert a nyílt vízi forgatások általában túl drágák és veszélyesek, egyszerűbb a nyugodt tartályokban forgatni. A máltai tartályoknak pedig még az az egyedülálló előnyük is megvan, hogy közvetlenül mögöttük ott van háttérnek a nyílt víz (ez inkább régebben volt fontos, ma már simán összevágják digitálisan a tartályban forgatott jeleneteket egy nyílt vizes háttérrel).

A hatalmas tartályok és az országban lévő temérdek szökőkút azért is vicces, mert Máltán egyáltalán nincsen édesvíz. Nincsenek források, ritkák a kutak. A csapvizet és az országban kapható helyi ásványvizeket mind sótalanítással nyerik ki a tengerből. Ennek a magyar vízhez képest teljesen más, egészen fura íze van, de a boltokban lehet kapni importvizet, anno még Szentkirályit is árultak.Máltán nincsenek kerítések, így ehhez az épülethez is könnyedén oda lehet gyalogolni az útról. A ház oldalán még mindig ott vannak a Bengázira jellemző arab feliratok, bent hatalmas a rendetlenség, az asztal alatt pedig egy ottfelejtett felirat hirdeti, hogy ez bizony egy CIA-s épület volt. A falak feketék, minden félig romos – ahogy a film előzetesében látszik is, ezt az épületet bizony jól szétlőtték, bizonyos részeit pedig fel is robbantották.Akik látványosabb díszletet akarnak látni egy szétlőtt virágkereskedésnél, azok elautózhatnak a sziget északnyugati csücskébe, ahol egy teljes falu várja őket. Emlékeznek még Robin Williams 1980-as Popeye-filmjére? Azt a falut csak a film miatt húzták fel, és azóta is áll, 10 euróért bárki végigsétálhat az utcáin. Elsősorban gyerekeknek ajánlott (mint ahogy a film is), a Popeye- és Bluto kapitány-maskarás előadók ugyanis valószínűleg inkább őket hozzák lázba.


Málta, Popeye-fim díszlet


Már a buszok sem száguldoznak nyitott ajtókkal

Szállást viszonylag egyszerű találni Máltán, hiszen lényegében egymást érik a szállodák. Budapestről a Wizz Air heti kétszer is indít közvetlen járatot télen (nyáron van, hogy heti ötször is). Amire figyelni érdemes: nem mindegy, hogy az ember Máltán vagy a mellette lévő Gozo szigeten száll meg. Málta pörgősebb, nagyobb az élet, jobban lehet bulizni, a Paceville nevű bulinegyedben még Beckhaméknak is van egy lakásuk (mondjuk, az árak is magasabbak, mint a Kazinczy utcában). Gozo nyugisabb, ott pihenni és strandolni érdemes.


Málta

Málta fővárosa


Ha valaki az összes látványosságot végig szeretné járni – legyen az forgatási helyszín vagy kulturális látnivaló –, akkor jobban teszi, ha kocsit bérel. Az egész szigetet körbe lehet autózni pár óra alatt (vigyázat, baloldali közlekedés!), ez azért egyszerűbb a tömegközlekedésnél. Ráadásul a híres máltai buszoknak is leáldozott már, a sofőrök saját tulajdonában lévő, egyénileg feldíszített járatait felváltották a modern buszok. Ezen csak a külföldiek sajnálkoznak, a máltaiak imádják.

Egy jellemző szokást azonban megtartottak: ha tele a busz, nem állnak meg a megállókban, hiába integetnek többen is, hogy fel akarnak szállni. Ennek az oka egyszerű, a régi buszokon nem volt klíma, ezért a sofőrök gyakran nyitott ajtókkal mentek. A nyitott ajtónál pedig igencsak veszélyes lett volna, ha túl van tömve a busz, ezért egy bizonyos embermennyiség után már nem álltak meg, nehogy még többen felszálljanak. Most már van klíma, az ajtók is zárva, a szokás mégis megmaradt.