Mi a baj a terhesvitaminokkal?

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Melyik kismama ne akarná a lehető legjobbat a gyerekének, ám a magzatvédő vitaminok piacán nehéz eligazodni. Mi a különbség a megvásárolható termékek között, miért nem beszélnek róluk szívesen a nőgyógyászok és a védőnők, és szükség van-e egyáltalán multivitaminra?


„Én találtam ki azt, hogy nincs benne minden, csak ami a terhes anyáknak kell. Elmentem 2 éve, és megemlítettem ezt a riportot adó genetikusnak, miközben az én találmányom már közel 2 éve kapható a patikákban” – írta a Facebookra egy szülésznőként bemutatkozó felhasználó Czeizel Endre nagy visszhangot kiváltó sajtótájékoztatóját kommentálva. Amikor megkerestük, kiderült, hogy ő az egyik konkurens, kismamáknak szánt multivitamin gyártója, de nyilatkozni nem akart. Annyit azért elmondott, hogy nem akarja bántani a professzort, és azt sem gondolja, hogy a genetikus az ő ötletét használta fel saját vitaminjához. Hogy akkor mire volt jó a hozzászólás? Azt mondta, az ő multivitaminja világszabadalom. Ahogy ebből a történetből is kitűnik, a gyógyszergyártók kiélezett harcot vívnak a kismamákért; jelenleg legalább hétféle magzatvédő vitamin van a piacon.

Miért vállalta Czeizel?

Emlékeztetőül: az agresszív leukémiában szenvedő világhírű genetikus múlt pénteken korszakos közegészségügyi felfedezés bejelentésével beharangozott sajtótájékoztatót tartott, annak ellenére, hogy két hete kemoterápián esett át, és orvosa sem javasolta, hogy legyengült immunrendszerével a nyilvánosság elé álljon. Az egészségügyi maszkban várakozó csaknem 100 újságírónak Czeizel Endre végül saját nevével fémjelzett új magzatvédő multivitaminját jelentette be, amely két-három hete került a patikákba, és amelynek újdonsága, hogy külön változat van belőle a várandósság első és második szakaszára, valamint hogy a többi hasonló szernél kevesebb összetevőt tartalmaz. Czeizel szerint csak azokat, amelyekre valóban szükségük van a kismamáknak. A sajtótájékoztató után vegyes hangvételű cikkek és a cikkekhez szintén vegyes hangvételű hozzászólások születtek. Mert miközben a professzor egész életében a fejlődési rendellenességeket kutatta, és ezekkel a vizsgálataival vált világhírűvé, sokan egyszerű reklámfogást gyanítottak a bejelentés mögött.

De miért kell egyáltalán multivitamin?

22 évvel ezelőtt az amerikai egészségügyi hatóságok a terhes nők számára ajánlottá tették a folsavat mint olyan vitamint, amely csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek kialakulásának esélyét. Az ajánlásban megemlítették Czeizel Endre magyarországi kutatásait is. A professzor a fejlődési rendellenességeket kutatta, majd az ő vezetésével a kilencvenes évektől több vizsgálat is folyt az Elevit nevű multivitamin védő hatásáról. Az eredmény lényege, hogy a fogamzás előtt egy hónappal elkezdett, 0,8 mg folsavat tartalmazó multivitamin – az Elevit ilyen volt – szedése elősegíti a fogamzást, és több mint 70 százalékban képes megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket, továbbá részben a szívfejlődési rendellenességeket is. (Az angol nyelvű kutatási eredményeket itt és itt találja.) Czeizel professzor korábban a hozzá fordulóknak is az Elevitet ajánlotta. Már az sem csak folsav volt, de ahogy telt az idő, egyre több összetevő került bele, és új termék lett belőle. Közben megjelentek és egyre szaporodtak a konkurens multivitaminok is. Ami a kutatások alapján meggyőző, az az, hogy a folsav mindenképpen véd. Védi azokat is, akik korábban sérült babával voltak várandósak, és azokat is, akiknél ez nem fordult elő. Magyarországon 10 ezer terhesség közül körülbelül 16-ban fordul elő a nyitott gerinc, de a pontos szám még az egyébként ugyancsak Czeizel Endre közreműködésével létrehozott Veleszületett rendellenességek nyilvántartásából sem derül ki. Annyi bizonyos, hogy ezeknek a rendellenességek az előfordulása a 80-as éves óta jelentősen csökkent, ami jórészt annak köszönhető, hogy a nőgyógyászok, a védőnők és a patikusok országszerte rutinszerűen ajánlják a kismamáknak legalább a folsavat.

Rágörcsölsz, hogy beteg lesz a babád, ha nem szedsz valamit

Körbekérdeztük kisgyerekes és gyermeket váró ismerőseinket, ellátogattunk egy forgalmas rendelő várójába is, a kép pedig elég vegyes a tekintetben, hogy ki mit és miért szed a nagy kínálatból. Találkoztunk olyan kismamával, aki terhessége elejétől szedi az egyik magzatvédő multivitamint – az orvosa ajánlotta kifejezetten ezt, de hogy miért, azt nem tudta –, és mellé pluszvasat, plusz-C-vitamint, plusz ásványi elemeket tartalmazó tablettákat valamelyik nagy és divatos vitamingyártótól. Ezeket a kiegészítőket nem az orvosa ajánlotta, viszont „olvasott róla, és meggyőző volt”. És beszéltünk olyan kismamával is, aki körülbelül hat hétig szedte a folsavat – „nem mertem nem szedni” –, de aztán semmit. „Az orvos nem mondta, és összevissza olvastam mindenfélét, belezavarodtam teljesen. Meg nagyon drágák.” Zsani, akinek egyéves a kisfia, felváltva szedett kétféle terhesvitamint. „A nőgyógyászom azt mondta, mindegy, mit szedek, csak legyen benne folsav, de az mindegyikben volt. “ Ildikó orvosa egyáltalán nem ajánlotta a multivitaminokat. „Azt mondta, nincs rá szükség, csak nagyon meg fogok hízni, elég a folsav és a C-vitamin, meg majd a végén vas. Akkor kezdtem szedni, amikor kiderült a terhesség, akkor mentem orvoshoz is. Szerintem az is csak egyszerűen üzleti fogás a gyártóktól, hogy már a fogantatás előtt kell valami. Rágörcsölsz, hogy beteg babád lesz, ha nem szedsz valamit, és inkább megveszed a bogyót.”

Elhízunk a terhesvitamintól?

A vitaminoknak köszönhető túlzott hízásról vagy a magzat túlzott súlygyarapodásáról – „óriásbaba születik tőle” – szinte minden kismama hallott, de tudományos bizonyíték nincs rá. Folytak ugyan különböző kutatások különböző országokban a témáról, de ellentmondásos eredmények születtek. Volt, amelyik azt találta, hogy a fejlett országokban nincs összefüggés a súlygyarapodás és a vitaminszedés között, de volt, amelyik arra jutott, hogy az E-vitamintól nagyobb lehet a baba súlya. Olyan is volt, amelyik szerint a multivitamintól nem nő nagyobbra a magzat, mint ha csak vasat szedne a kismama, de a lényeg, hogy nincs elegendő és főleg nincs mindenre kiterjedő vizsgálat a kérdés eldöntéséhez. A várandósoknak szánt multivitaminokat konkrétan a „vitamin- vagy ásványianyag-hiány megelőzésére” javasolják, és – mert erre van tudományos bizonyíték –, ha gyógyszerek, rájuk lehet írni, hogy csökkenthetik az velőcső-záródási rendellenességek kockázatát, valamint, ha van bennük vas, akkor megelőzhetik a vashiány miatti vérszegénységet. terhessegi vitamin Felhívtunk orvosokat és védőnőket is, akik nem szívesen beszélnek arról, hogy ha ajánlanak egy vitamint, akkor konkrétan melyiket, és miért pont azt. Ez nem is meglepő, hiszen
az orvosoknál és a védőnőknél is etikai vétségnek számít konkrét terméket reklámozni.
Az ÁNTSZ egy korábbi állásfoglalása, amely a védőnőknek szólt, meg is fogalmazza, hogy a termékközvetítés azt az érzést keltheti az anyákban a nem nélkülözhetetlen árucikkekről, hogy azok a magzat vagy a gyermek megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlenek. És erre a napi szükségletek rovására is elő fogják teremteni a pénzt. A védőnők etikai kódexe kissé bonyolultan úgy fogalmaz, hogy a védőnő „a munkájához kapcsolódó termékekről és szolgáltatásokról szakmai tájékoztatást ad, illetve adhat, de (...) nem befolyásolhatja gondozottait az egyes termékek és szolgáltatások kiválasztásánál”. Ez annyit jelent, hogy nem szabad konkrét terméket ajánlani – mondták a VS.hu által megkérdezett védőnők, akik amúgy másodállásban népszerűsíthetnek vagy árulhatnak akár vitaminokat is, és akik szerint a kismamák amúgy is az orvos által ajánlott termékeket szokták megvenni. Az orvosok etikai kódexe szintén tiltja a gyógyszer vagy a gyógyhatású termékek reklámját, és azt is kimondja, hogy a gyógyszerrel vagy gyógyhatású termékkel kapcsolatos tájékoztatás során nem lehet „ismert személyekre, testületekre – befolyásolási céllal – hivatkozni”. A magzatvédő vitaminok között viszont csak kettő van gyógyszerként törzskönyvezve, a többi étrend-kiegészítő, amelyekről az etikai kódex egyáltalán nem szól. Egy étrend-kiegészítő gyártójának ugyanakkor egyáltalán nem tilos ismert személyre vagy testületre hivatkozni. Nem csak a dr. Czeizel-féle vitamin él ezzel a lehetőséggel: van multivitamin, amely a Magyar Nőorvos Társaság ajánlásával büszkélkedik, akad, amelyik egy ismert magánklinika orvosaira hivatkozik, és többnek is van saját orvosszakértője, aki kismamák kérdéseire válaszol.

A magzatvédő vitaminok nagyon hasonlítanak

A várandósoknak szánt vitaminok gyártói mindig újabb megoldásokkal rukkolnak elő. Talán két évvel ezelőtt az egyik legismertebb vitamin, az Elevit gyártója – utolsóként – beemelte a jódot a hatóanyagok közé, mert a kismamák ezt kezdték keresni. Mások ugyanis éppen azzal népszerűsítették termékeiket, hogy jódtartalmuk segít kivédeni egyes betegségeket egy ilyen közismerten jódhiányos országban, mint Magyarország. Most mindegyik népszerű multivitamin tartalmaz jódot, és szinte mindegyikben benne vannak a divatos vitaminok, például a D, és szinte mindegyik nagy adagot hordoz a hatóanyagokból. Czeizel Endre új vitaminja nem az első, és nem is az egyetlen, amely más-más formulát használ a várandósság különböző szakaszaiban. Ami megkülönbözteti, hogy máig ő a legnagyobb név ezen a területen, és az ő vitaminjához lehet jelenleg a legolcsóbban hozzájutni. Ez pedig az egyik legfontosabb szempont. A folsav a legolcsóbb, de a multivitamin, ha valaki komolyan veszi a ráírt javallatokat, és ennek megfelelően szeretné szedni, több tízezer forintba kerülhet a babavárás végéig.