Menő a Windows 10, de várjon még vele!

Forrás: Microsoft

-

Nincs még teljesen kész, de már beköltözhető a legújabb Microsoft operációs rendszer. Ha ránk hallgatnak, nem sietik el az átcuccolást.


Két különböző gépen – egy másfél éves asztali gépen és egy üzleti laptopon – próbáltam Windows 10-re frissíteni, és felemás eredményre jutottam. A Windows 7-et futtató laptopon elindítottuk a frissítő alkalmazást, az letöltötte a szoftert, újraindult egyszer-kétszer, és ott virított a friss, ropogós rendszer.


A másik, szintén Windows 7-es gépen egy darabig minden hasonlóan alakult, majd a művelet a sorozatos hibaüzenetek megfejtési kísérleteibe torkollt, mindezt másfél órás letöltési kényszerszünetekkel tarkítva. Végül mindent sutba vágva a jól belakott régi Windows frissítése helyett inkább telepítettem egy új példányt – a régiből! –, mert az ingyenes frissítési lehetőség tényleg csak frissítésre szól, mindenképpen kell egy legális, előző verziós Windows, hogy legális legyen az új is. Így végül sikerrel jártam, úgyhogy jöhettek az első benyomások, jók és rosszak vegyesen.


Ingyen van! (Legalábbis a többségnek)

Mindenki szeret ajándékot kapni. Aztán ha csúnya, akkor maximum elrejtjük a szekrény tetejére. De viccen kívül, a Microsofttól nagy ötlet, hogy a gyorsabb, modernebb kinézetű rendszerre mindenki ingyen válthat, aki az elmúlt hat évben legális operációs rendszert vett.


Az akció a Microsoftnak is jó, már 14 millió gépen fut Windows 10, és minden frissítéssel csökken annak az esélye, hogy a Windows 7-ből olyan, a szavatossági idejét messze túlélő rendszer legyen, mint annak idején az XP volt.


Ugye, hogy nem rossz ránézni?


Szép és gyors

Nem minden van eltalálva a Windows 10 felületében, sőt vannak határozottan zavaró részei, ahová csak be vannak dobálva az ikonok. Viszont általában véve a felület szebb és karcsúbb, mint a megelőző rendszereké. Kevesebb pixelnyi helyet esznek meg az ablakok keretei, gombok, felesleges elemek, és több hely jut a tartalomnak. Kicsit olyan érzés, mint a nagy menükkel, gombokkal rendelkező Internet Explorer vagy Firefox után az első Chrome böngésző volt.


Ráadásul a rendszer jóval gyorsabbnak is tűnik az elődjeinél. Kattintunk, és azonnal történnek a dolgok.


Van Start menü

Sokan – én is – nevettek egy jót a Microsofton, amikor meghajolt a felhasználók igényei előtt, és a teljes ablakos indítófelület helyett visszahozta a Start menüt. Az új Start viszont tud lista nézetű és csempés dizájnú is lenni. Így pedig, hogy nem takarják ki az egész kijelzőt a csempék, egészen hasznosak. Egy pillantással fel lehet mérni, milyen az idő, van-e valami a naptáramban, amit épp elfelejtek, és ugyanonnan programokat is lehet indítani. Remek.


Egyelőre kevés csempe jelenít meg információt, de ahogy a programok frissülnek, ez várhatóan megváltozik majd


Virtuális asztalok

Főleg a sok ablakkal dolgozók számára jó hír, hogy rendkívül kényelmes virtuális asztalkezelés került a Windows 10-be. A Windows és Tab gombokat lenyomva asztalokat gyárthatunk, és elpakolhatjuk közöttük az ablakainkat. Mehet például az egyikre a levelezés, másikra a böngészés. Az asztalok között a Control+Win+Jobbra/Balra nyilakkal lehet váltogatni.


A Mac OS X-et használók ezen a ponton elkezdhetnek zajongani, hogy az egészet tőlük lopta a Microsoft. Ami természetesen igaz is. Az Apple pedig a különböző linuxos felületektől vette át a funkciót.


Egy asztal a munkának, egy a háttérzenének – tényleg jó használni


Menő új böngészőt készítettek az új Windowshoz, amit Edge-nek hívnak, de a biztonság kedvéért települ az Internet Explorer 11 is. A Start menüből elérhető egy Beállítások felület, de kis kattogás után átjutunk egy másik ablakban megnyíló Vezérlőpultba. Teljesen olyan hatása van ezeknek, mintha a Microsoft fejlesztőinek nem lett volna idejük kidobálni a régi dolgokat, vagy rendesen megírni az új programokat is. A mindennapokban nem zavaró a jelenség, de az elkészületlenség látszatát kelti.


windows 10

Luke, én vagyok az apád


Biztos nem akar inkább Microsoft-polgár lenni?

Az új rendszernek vannak árnyoldalai is. Már a 8-as rendszerbe is be lehetett jelentkezni Microsoft-fiókkal (Live.com, Outlook.com, Xbox.com, használjuk akármelyiket), és még mindig nem szokott le arról a szoftver, hogy ezt megpróbálja ránk erőltetni. Ha mi is akarjuk, remek: onnantól szinkronizál beállításokat, automatikusan bejelentkezik szolgáltatásokba.


Ha viszont külön jelszót akarnánk a géphez, akkor nagyon észnél kell lenni a Microsoft-szolgáltatásokhoz kötődő appokba bejelentkezve. Fel-felajánlja, hogy ugyan mit egyénieskedünk, váltsunk át mindenhol ugyanarra a Microsoft-fiókra.


windows 10 felület

A Microsoft-fiókot igénylő Áruházra egyelőre nem érdemes sok szót vesztegetni


Nem birodalmi

Egészen remek beépített alkalmazásokat hoz magával a Windows 10. A Posta használható levelezőkliens, a Naptár egészen szép és áttekinthető. A legjobb pedig az, hogy ezeket nem csak a Microsoft szolgáltatásaival lehet használni. Gond nélkül be lehet kötni ide a Google levelezőt, naptárat, de beszél az Apple-féle iClouddal is.


És egy ígéret: Cortana

Magyarul egyelőre nem érhető el a Windows hanggal vezérelhető személyi asszisztense. Így a rendszer legfuturisztikusabb eleme az, hogy olyan Windowst kapunk, amelynek a beépített keresője többnyire jól végzi a dolgát.


Egészen pontosan így néz ki az ígéret


Verdikt: semmit sem szabad elsietni

Az ingyenes frissítési lehetőség egy évig áll fenn, aki ez alatt az idő alatt Windows 10-re cseréli a hetes vagy nyolcas rendszerét, annak egy fillért sem kell fizetnie a szoftverért. Idő tehát van, nem kell most sorba állni a szoftverért, hogy biztosan jusson.


Megéri kivárni azt az egy-két hónapot, amíg a gyerekbetegségeket kivasalják a rendszerből. Ha ránk hallgatnak, nem frissítenek most azonnal. Nem azért, mert a Windows 10 vacak lenne. Már most is rendben van, de még sorjásak egy kicsit a szélei.