Mennyit keresnek a hollywoodi sztárok?

Forrás: The Picture Desk

-

Hollywood álomgyárában a gazdagok és szépek állnak a futószalag mellett. Azt látjuk, hogy szépek, de vajon mennyire gazdagok? A Hollywood Reporter összegyűjtötte, ki mennyit keres a show-biznisz fellegvárában az A listás nagyágyúktól Crystalig, a majomig.


Színészek

Hollywood frontvonalában állnak a színészek, akik sokszor a puszta nevükkel el tudnak adni egy filmet. Nem meglepő tehát, hogy itt vannak a legnagyobb különbségek is a fizetések terén. A skála egyik végén Robert Downey Jr. áll, aki a maga 75 millió dolláros (durván 18 milliárd forintos) idei keresetével magasan veri a mezőnyt. Ebben a tisztességes summában a filmek utáni bevételek mellett a HTC reklámarcának kijáró 12 millió dollár is benne van.Az élmezőny után viszont egy hatalmas ugrás következik, ugyanis a másodhegedűsök fizetése jócskán elmarad a legnagyobb nevekétől. Míg Leonardo DiCaprio A Wall street farkasáért mintegy 25 millió dollárt vihetett haza, a mellékszerepben játszó Jonah Hillnek mindössze 60 ezerrel kellett beérnie, igaz, az ő karrierjének a Martin Scorsesevel folytatott közös munka feltehetően többet jelentett minden pénznél.


Az elmúlt évben a legjobban kereső színésznőnek Jennifer Lawrence bizonyult, akinek az Éhezők viadala franchise nemcsak a karrierjét járatta csúcsra, de a bankszámláját is. Igaz, az első részért még csak 500 ezer dollárt kapott, a folytatás viszont már 10 milliót hozott neki a konyhára.Ezek a számok természetesen a Hollywoodban tevékenykedő színészek töredékére igazak, a legtöbben - mint a nagy áttörésre váró pincérlányok tömegei - csak 1000 dollár körüli összeget tudnak színészkedésből összeszedni évente. Talán érdekes megemlíteni, hogy egy átlagos pornószínész 120 ezer körül keres, és valószínűleg elborzadna, ha hallaná, hogy Crystal, a majom, az egyik legjobban fizetett állatszínész juttatása csupán pár ezerrel marad el az övétől, ráadásul nyilvánvaló okokból még a leghíresebb felnőttfilmesek sem számíthatnak mesés reklámbevételekre.


Rendező

Akárcsak a színészeknél, a rendezőknél is megszűnt a középmezőny - vagy egy modern kori mesterről van szó, ennek megfelelő honoráriummal, vagy rendezőnk kénytelen lesz beérni jóval kevesebbel is. Míg régebben 3-4 millió dollárt is kiosztottak egy-egy rendezőnek filmenként csak azért, hogy "lezavarja" a forgatást, ma már, ha valaki nem tartozik az élvonalba, akkor csak 1 millió körüli összegre számíthat; a Ridley Scott-kaliberű rendezők viszont akár 10 milliót is kaphatnak egy filmért.


A kivételesen fontos filmek esetében ez a szám megnőhet - Christopher Nolan például már legalább 20 millió dollárt keresett a Magyarországon novemberben debütáló Csillagok közöttel.Nagy Főnök

Az A listás színészeken kívül stúdiófőnökként lehet még igazán nagy pénzt szakítani Hollywoodban. Egy átlagos stúdióvezér 5 milliós fizetéssel kezd, amelyet különböző bónuszokkal könnyen megtriplázhat. Bár már ez sem megvetendő összeg, 2013-ban a 12 legjobban kereső fejes mind 20 millió dollár fölött keresett, az élen Leslie Moonvesszel, a CBS vezérével, aki potom 67 millió dollár boldog tulajdonosaként zárhatta az évet.