Megszűnik a Holmi folyóirat

Fotó: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg / Szigetv·ry Zsolt – Réz Pál 2008-ban

-

A 84 éves Réz Pál megromlott látása miatt már nem tudja vállalni a Holmi főszerkesztését, viszont nem volt, aki a helyére álljon. A decemberi számmal búcsúzik az irodalmi folyóirat.


A fővárosi Radnóti Színházban tartják ma este a huszonöt év után megszűnő Holmi irodalmi folyóirat búcsúestjét. A lap a decemberi számmal megszűnik, senki nem kívánta átvenni a leköszönő Réz Pál helyét – miközben szeptemberben még arról lehetett hallani, a versrovat vezetője, Várady Szabolcs próbálkozik majd a folytatással. Most Réz Pál távozásával indokolta a megbízott főszerkesztő az MTI-nek a Holmi megszűnését, illetve azzal, hogy nem volt, aki a 84 éves irodalomtörténész helyére lépjen.


Várady hozzátette azt is: az internet átalakította az irodalom szerkezetét, nyilvánosságát, „ez már nem a mi világunk”. A költő szerint a folyóirat-támogatási rendszerek is inkább a nyomdai megjelenés mellőzését részesítik előnyben.

A periodika szervezésébe Magyar Bálint, az SZDSZ későbbi alapítója és Kenedi János történész kezdeményezésére fogtak neki 1988-ban. A Kossuth-díjas költő, Várady szerint alapvető célkitűzés volt, hogy a folyóirat pártoktól, világnézetektől független legyen. A szerkesztést először a Szépirodalmi Kiadónál végezték, majd annak megszűnésekor Réz Pál lakásán folytatták. Várady 1989-től vezette a versrovatot, a szerkesztőbizottságnak pedig olyan tagjai voltak, mint Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, zeneszerző, illetve Ludassy Mária Széchenyi-díjas filozófus. Az utolsó számban Kocsis tanulmányt is közöl majd Bartók Béla Húsz magyar népdal című művéről. A szokásosnál nagyobb terjedelmű decemberi számban helyet kap majd a Nemes Nagy Ágnes hagyatékából előkerült Csillagszóró című vers is.

Várady hozzátette: szeretnék még digitalizálni a folyóirat archívumát, ehhez pályázatot nyújtanak be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A mai búcsúesten többek közt jelen lesz Réz Pál, Várady Szabolcs, Radnóti Sándor, Závada Pál, Kocsis Zoltán, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Kornis Mihály.

A lap volt főszerkesztője, Réz Pál szeptemberben beszélt még arról a Magyar Narancsnak, hogy nem tudja tovább vállalni a folyóirat vezetését. „Öregek vagyunk, és ilyen módon Szabó Magdától Petriig vagy Orbán Ottótól Vas Istvánig mindenkivel kapcsolatban voltunk. Elég jó lap volt, azt hiszem. Talán a leg­elején voltunk a legjobbak. Egy felszabadult, lelkes korszak volt, amikor sok kiadatlan kéziratot hoztunk posztumusz. A közönség is jobban érdeklődött az irodalom iránt. Politikusabb is volt az irodalom, mint ma. Hatezres példányszámmal indultunk, ma ez elképzelhetetlen volna” – nyilatkozta akkor az irodalomtörténész.