"Meghalunk - ez a világ rendje. De érdemes harcolni az életért."

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / - / MTI Zrt.Fotószerkesztőség / -

-

Idén ünnepelte a 80. születésnapját, tavaly még kislánya született, és már súlyos betegen útjára indította a róla elnevezett magzatvédő vitamint. Számos nemzetközi tudományos társaság tagjaként, elismert kutatóként egyik utolsó videóüzenetében csalódottságának is hangot adott, hiszen leállt az általa létrehozott Kóroki Monitor, és gyakorlatilag megszűnt a családtervezés. Elhunyt Czeizel Endre.


Orvosi diplomája megszerzése után Czeizel Endre 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a humángenetikai és teratológiai osztályon a fejlődési rendellenességek okait kutatta, 1973-ig a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt.


1973-ban lett a humángenetikai és teratológiai laboratórium főorvosa és a WHO-együttműködési központ igazgatója. 1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Ezután a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatója lett.

A 70-es években lett szerzett nemzetközi hírnevet, fő kutatási területe az epidemiológia, az öröklődés, a genetikai ártalmak és a veleszületett rendellenességek voltak. Elsőként igazolta a magzatvédő vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében, és elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait. 1970-ben lett a vezetője a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának, 1973-ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját, melynek segítségével jól kutathatóvá váltak a rendellenességek okai.

2014. őszén, már halálos betegen útjára indította a róla elnevezett terhesvitamint. Októberben egy konferenciára küldött videóüzenetben mindazonáltal csalódottságának adott hangot. „Életem legnagyobb eredményei romokban" - jelentette ki, mert mint mondta, az Európai Unión belül Magyarországon szedik a legkevesebben a terhesvitamint, illetve hogy 2007-ben leállították az általa létrehozott, a veleszületett rendellenességeket országosan nyilvántartó Kóroki Monitort.


"Életem legnagyobb eredményei romokban hevernek" - videóüzenet


Czeizel 1973 óta genetikai tanácsadást is végzett, kidolgozta az úgynevezett magyar módszert, az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt, majd szolgáltatást. Ennek keretében elsőként a családtervezési alkalmasságot tisztázzák, a második lépés a fogamzásra történő három hónapos felkészülés, a harmadik lépésben a fogamzás optimális körülmények közötti elérése után a korai terhesség fokozott védelmét segítik elő. Magyarországon több mint 75 ezer „Czeizel-bébi" született.

A Fővárosi Ítélőtábla 2003-ban, egy hosszan húzódó per végén bűnsegédként jogerősen pénzbüntetésre ítélte egy magyar-amerikai örökbefogadási üggyel kapcsolatban. A történtekről egy lapnak így nyilatkozott: "Mire megszületett az ítélet, naivságomat, hogy segíthetek az abortuszra ítélt magzatok életét megmenteni, elvesztettem. Valahogy rendet kellett csinálnom önmagamban, így megírtam a hét év történetét A Czeizel-ügy címmel."

Az ügyben eredetileg arról volt szó, hogy a Czeizel Endre által vezetett XIV. kerületi családtervezési központban a genetikus a kismamáknak a külföldi, elsősorban amerikai állampolgárok részére történő örökbe adást ajánlotta fel, amelyért pénzt kaphattak.
Az Egyesült Államokban egyébként az örökbefogadónak fizetnie kell, míg az örökbefogadás Magyarországon ingyenes."Szerelem nélkül is nagyon jól lehet együtt élni. De nekem ezt például sose mondták el gyerekkoromban, és amikor elmúlt a szerelem, akkor nagyon erősen éreztem azt a kihívást, hogy melyik a nagyobb áldozat: hűségesen továbbélni egy kicsit takaréklángon, vagy venni a bátorságot, egy új szerelemhez, hogy abban bizonyos ideig újra boldog lehessek. Azt gondolom, ezzel minden ember szembesül az élete folyamán, de nekem senki nem mondta el, hogy az életemben ilyen kihívások lesznek, és hogy az ilyen kihívásoknak hogyan lehet a legemberségesebben megfelelni."

Czeizel Endre sajtótájékoztatója, 2014. szeptember


Czeizel Endre elnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, szakértője az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO), részt vett több európai uniós kutatási témában, tagja volt vezető nemzetközi folyóiratok szerkesztőbizottságának. Elnöke volt az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring System és a European Environment Mutagenic Society szervezeteknek, és alelnöke a washingtoni Humángenetikai Világkongresszusnak.

1966-ban lett az orvostudomány kandidátusa, 1978-ban pedig akadémiai doktor. Számos más kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2000-ben az Egyesült Államokban neki ítélték oda - megosztva - a Kennedy-díjat, amelyet a Kennedy Alapítvány ötévenként adományoz a testi-lelki fogyatékosságok megelőzéséért végzett kiemelkedő tevékenységek elismerésére.
2002-ben megkapta az amerikai Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját is. 2011-ben Hazám-díjjal, 2012-ben Radnóti Miklós antirasszista díjjal, 2014. augusztusában Semmelweis-díjjal tüntették ki. Erről egy rádióműsorban azt mondta, „elégtétel” számára, hiszen munkásságát eddig leginkább külföldön méltányolták.

2015-ben jelent meg a róla szóló riportkönyv: Két életem, egy halálom címmel.