Meghalt Veljo Tormis

Fotó: VS.hu / VS.hu

-

A nemzetközi hírű észt zeneszerző 86 éves volt.


Hosszú betegség után halt meg Tallinnban Veljo Tormis zeneszerző – közölte az Észt Zeneszerzők Egyesületének illetékese, Mariliis Rebane. A munkássága során a finnugor népek gazdag folklórjából is merítő Tormis 86 éves volt.Veljo Tormisra már életében nemzeti jelképként tekintettek hazájában, ahol a kórusművek évszázadok óta központi részét képezik a kultúrának.

Az 1980-as évek végén, a baltikumi függetlenségi törekvések jegyében indult úgynevezett Daloló Forradalom idején éjjelente először ezrek, majd százezrek gyűltek össze, hogy békésen, együtt énekelve fejezzék ki szabadságvágyukat. A tömegek ilyenkor gyakran énekeltek olyan régi stílusú dalokat, amelyek Tormisnak köszönhetően váltak népszerűvé.A néhai zeneszerző kíséret nélküli kórusműveiben gyakran jelennek meg sámánfigurák és a Balti-tenger térségének mára elfeledett népei.

Tormis művei Észtország 1991-es függetlenné válását követően kaptak nemzetközi figyelmet, amikor a zeneszerző művei koreai és amerikai kórusokhoz is eljutottak.Az 1930. augusztus 7-én született Tormis 1956-ban szerzett diplomát a Moszkvai Konzervatóriumban. Pályafutása elején egyebek között szimfonikus zenéket szerzett, ám később egyre inkább a régmúlt zenéi iránt kezdett érdeklődni, és évszázadokra visszamenőleg tanulmányozta az észtek és a finnek, valamint kevésbé ismert rokonaik, például a lívek muzsikáját.