Meghalt Umberto Eco

Fotó: Marcello Mencarini / MARCELLO MENCARINI

-

Nyolcvannégy éves korában otthonában elhunyt Umberto Eco olasz író, filozófus, szemiotikus. Az író halálhírét a család közölte az olasz La Repubblica napilappal.


„Meghalt Umberto Eco író, aki modernizálta az olasz kultúrát" – írta A Corriere della Sera olasz napilap internetes kiadása, a La Repubblica szerint pedig a „a világ elveszítette a kortárs kultúra egyik legfontosabb alakját".

Eco az olaszul 1980-ban megjelent A rózsa neve című regényével lett világhírű, amit annak ellenére fordítottak le harmincnál is több nyelvre és adtak el több millió példányban, hogy 12. századi eretnekekről, elkallódott kéziratokról és inkvizícióról szól. Szereplői pedig hajlamosak latin szövegeket idézni egymásnak. A távoli apátságban zajló nyomozást történetéből film is született Sean Connery és Christian Slater főszereplésével.Az író munkásságát követők azonban nem csak azt tanulhatták meg, hogy nehéz halott szerzők műveik között inkvizítorok ellen küzdeni. A L'Espresso olasz hetilap tárcarovatába írt Eco-cikkek, amelyek magyarul a Gyufalevelek című kötetben jelentek meg az élet minden területén segítenek eligazodni. Tudni akarják, miért volt olyan a Steve Jobs visszatérése előtti Apple, mint a katolikus egyház? Természetesen van róla egy tárca! De írt Derrick középszerűségéről, a klónozott birkáról és a mindenkori mai fiatalokról is.


A könyvespolcos trükkje mindent elmond Ecóról. Cikke szerint, ha megkérdezik az embert, hogy minden könyvét olvasta-e, azt kell válaszolni: á, ezek csak azok a könyvek, amiket jövő hétre el kell olvasnom.


Akinek pedig ezek a témák nem lennének elegek, a szintén tárcanovellákból álló Bábeli beszélgetésből megtanulhatják, hogyan szabadkozzanak a könyvtáruk miatt, vagy miért célszerűtlen az 1:1 méretarányú térkép. Természetesen Eco írta meg a mai napig legokosabban és a legviccesebben azt is, hogyan kell kütyüket vásárolni, vagy felismerni a pornófilmeket.


Eco 1982-ben A rózsa neve francia kiadásával: harmincnál is több nyelvre fordították le a könyvet a következő évtizedekben


Umberto Ecónak az volt a specialitása, hogy intelligensen tudott mókát csinálni mindennapi témákból. Olaszország egyik legismertebb értelmiségijeként nyugodtan felvehette a bohócsapkát, ha úgy tartotta kedve. Egyetemi professzorként pedig olyan témákról – az idő természete, a self-publishing, az önbeteljesítő jóslatok valamint a titkos társaságok, vagy a modern antiszemitizmus – írt regényeket, amelyekkel kevesen próbálkoztak meg korábban.


„Minden könyv mindig más könyvekről beszél, és minden történet egy már régen elmondott történetet mesél el újra”


A harmadik, a népszerű tudós Eco pedig az irodalomtudományt, a nyelvi jeleket vizsgáló szemiotikát vagy az irodalomelméletet tárgyaló könyveket publikált. Alapított kommunikációs tanszéket, foglalkozott médiával és emberi jogokkal.

A Correre della Sera olasz napilap szerint a kíváncsiság volt Eco leglényegesebb tulajdonsága. Ugyanazzal az érdeklődéssel tudott beleolvasni Aquinói Szent Tamás írásaiba és egy képregénybe. Pont ugyanez a kíváncsiság kell ahhoz, hogy az ember Eco-olvasóvá váljon.