Meghalt Tom Wolfe

Fotó: MoSchle

-

Az író 87 éves volt. Pontosabban 88 – állítja a lánya.


Tom Wolf amerikai újságíró, író halálát az ügynöke jelentette be. Lynn Nesbit szerint az író fertőzés miatt, egy New York-i kórházban halt meg hétfőn. Az első jelentések szerint a legtöbb forrás 1931-et ismerte születési éveként, és először Nesbit is azt mondta, hogy Wolfe 87 évesen hunyt el.

Később az író lányára, Alexandrára hivatkozva javította az életkort 88-ra. Tom Wolfe szívesen burkolta magát némi miszticizmusba, és hajlamos volt titkolózni valós életkorát illetően. A pontosított adatok szerint 1930. március 2-án született Richmondban, 1951-ben diplomázott a Washington és Lee Egyetemen. 1956-ban kezdte meg újságírói karrierjét: The Washington Post, New York Herald-Tribune, New York magazine és az Esquire riportere volt.

Első könyve a New York magazine és az Esquire számára írott, a hatvanas évekről szóló riportok gyűjteménye volt. A Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal bestseller lett, Tom Wolfe pedig a New Journalism, az új újságírás egyik vezéralakja.

Első regényét, a Hiúságok máglyáját a Rolling Stone magazin folytatásokban közölte, mielőtt 1987-ben könyv formájában is megjelent. A szatírából Tom Hanks főszereplésével film készült 1990-ben.

Tom Wolfe több könyve magyarul is olvasható, pl. a Festett malaszt, Az igazak, a Savpróba, a Talpig férfi. 2010-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért.