Meghalt Miroslav Ondrícek operatőr

Forrás: Wikipédia

-

Miroslav Ondrícek, aki elsősorban Milos Forman filmjeinek operatőreként vált ismertté és elismertté a világban, szombaton este Prágában halt meg – közölte a művész családja vasárnap.


Forman és Ondrícek együttműködése már a hatvanas években elkezdődött, és az után is folytatódott, hogy Forman Csehszlovákia 1968. augusztusi szovjet megszállása után az Egyesült Államokba költözött. Ondríceket a filmvilágban Forman „udvari" operatőreként ismerték.


Ondrícek fényképezte Milos Forman Tűz van, babám! című filmjét, amely az új csehszlovák filmiskola egyik leghíresebb alkotása. A nyolcvanas években szintén Ondrícek állt a kamera mögött, amikor Forman – már amerikai filmrendezőként – elkészítette Amadeus című, Oscar-díjas filmjét.Miroslav Ondrícek összesen több mint negyven film operatőre volt. Filmjei felét külföldön, többnyire az Egyesült Államokban forgatta. A Ragtime című filmért és az Amadeusért Oscar-díjra is jelölték. Az amerikai operatőrök szövetsége 2004-ben nemzetközi életműdíjjal tüntette ki. A cseh sajtó méltatása szerint halálával a cseh filmművészet egyik legjelentősebb személyisége távozott.