Meghalt Jacques Rivette

Forrás: AFP

-

A francia új hullám meghatározó alkotója, a Párizs a miénk és a Céline és Julie csónakázik rendezője 87 éves volt.


Jacques Rivette kritikusként, a Cahiers du Cinéma folyóirat munkatársaként került kapcsolatba a filmekkel, hasonlóan Francois Truffaut-hoz, Jean-Luc Godard-hoz és Claude Chabrolhoz. Az ötvenes években a Cahiers kritikusai képviselték leghatározottabban, hogy egy film akkor jó, ha személyes, az első számú szerzőnek pedig a rendezőt kiáltották ki. Később ezek a kritikusok váltak a francia új hullám legfontosabb rendezőivé, Rivette első nagyjátékfilmjét, a Párizs a miénk című filmet 1961-ben mutatták be.


Párizs a miénk (1961)


Rivette a hatvanas évektől folyamatosan forgatott. Godard-hoz hasonlóan ő is folyamatosan kísérletezett, ezért filmjei általában nem váltak igazán népszerűvé. A kevés kivétel közé tartozik az 1974-es Céline és Julie csónakázik, amely két fiatal nő kapcsolatán keresztül szól az emlékezésről és a fikciógyártás természetéről. A film többek között David Lynchet is inspirálta a Mulholland Drive készítésénél.A rendező színházban is sokat dolgozott, számos filmje pedig, például az Őrült szerelem, színházi környezetben játszódik. Nagyon szerette a hosszú filmeket, az Őrült szerelem négyórás, ahogy a '91-es A szép bajkeverő is, amelyért elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját.

Rivette a kétezres években is sokáig aktív volt. Utolsó bemutatott filmje a Jane Birkin főszereplésével készült, 2009-es Örököltem egy cirkuszt.

A rendező évek óta Alzheimer-kórban szenvedett.


Jacques Rivette a 2007-es Langeais hercegnő forgatásán