Meghalt Dušan Makavejev

Fotó: pexels.com / Hakan Erenler

-

A rendező 87 éves volt.


A rendező Belgrádban született 1932. október 13-án. Pszichológusként végezett a belgrádi Bölcsészettudományi Egyetemen. A filmes Fekete Hullám egyik alapítója – írja az RTS.

Filmjeinek erős társadalomkritikai töltete volt. A legismertebb alkotásai a Parada, a Čovek nije tica (Az ember nem madár), a Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (Szerelmi ügy, avagy egy postáskiasszony tragédiája), a Nevinost bez zaštite (Védtelen ártatlanság), a Nedostaje mi Sonja Heni, a Sweet Movie, a Gorila se kupa u podne (A gorila délben fürdik), a W. R. – Misterije organizma (W. R., avagy az organizmus misztériuma), Montenegro, The Coca-Cola Kid (A Coca-Cola kölyök).

Több lap és folyóirat – a Student, a Književne novine, a Danas – szerkesztője és szerzője volt, részt vett az 1968-as diáktüntetésekben.

Miután elhagyta Jugoszláviát, évtizedekig Franciaországban és az Egyesült Államokban élt, filmjeit nemzetközi koprodukciókban készítette. Az USA-ban filmrendezést is tanított. Gyakran járt Budapesten is, filmjeit a művészmozik játszották.

Számos nemzetközi, jugoszláviai és szerbiai díjat kapott munkásságáért. A Jugoszláv film dísztermét róla nevezik el – mondta az intézmény igazgatója. Jugoslav Pantelić azt is elárulta, hogy az idei belgrádi filmfesztiválon Makavejev kapta volna az életműdíjat.