Meghalt Christopher Lee, A Gyűrűk ura-filmek Szarumánja

Fotó: AFP / CARL COURT

-


Kilencvenhárom éves korában meghalt Christopher Lee, brit színész, akit manapság leginkább A Gyűrűk ura- és A hobbit-filmek Szarumánjaként ismernek.


Ugyanakkor Lee a 40-es évek végén indult karrierje során rengeteg más ikonikus szerepet is eljátszott. A Hammer Films nevű, legendás brit filmstúdió által gyártott számos horrorfilmben szerepelt: a Frankenstein átkában (1957) a szörnyet alakította, Drakula grófot pedig többször is megformálta (pl.: Drakula, Drakula: A sötétség hercege).Ő volt Lord Summerisle a '73-as The Wicker Man című horrorban, és szerepelt James Bond-filmben is, a '74-es Az aranypisztolyos férfiban ő alakította Scaramangát, a három mellbimbóval rendelkező főgonoszt.

A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja című Star Wars-filmekben a gonosz Dooku grófot alakította, játszott Tim Burton több filmjében, például Az Álmosvölgy legendájában, a Charlie és a csokigyárban és az Éjsötét árnyékban. Az utóbbi években felbukkant többek közt Martin Scorsese A leleményes Hugójában is.


Christopher Lee mint Szarumán


Híresen szép basszus hangja volt, az évtizedek során időnként énekelt is (pl. a The Wicker Man soundtrackjén), de nyolcvanas éveiben kezdett komolyabb zenei karrierbe, több metállemez is fűződik a nevéhez.