Meghalt Andrzej Zulawski

Fotó: AFP / GEORGES BENDRIHEM

-

Szerdán elhunyt Andrzej Żuławski rendező, forgatókönyvíró, a lengyel film kiemelkedő alakja. Ő rendezte a Birtoklás, az Eszelős szerelem és Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok című filmeket. Utolsó rendezése, a Kozmosz tavaly díjat nyert Locarnóban.


A 75 esztendős filmes régóta küzdött a rákbetegséggel, amely végül a halálát okozta - közölte a Lengyel Filmművészek Szövetsége.


Żuławski 1940-ben született Lvovban. Az ötvenes években Franciaországban tanult filmezni, amikor író és diplomata apja, Miroslaw Żuławski Párizsban élt.

A hatvanas években Andrzej Wajda asszisztenseként dolgozott. Trzecia czesc nocy (Az éjszaka harmadik része) című debütáló háborús drámáját, amelyet 1971-ben mutattak be, apja regénye nyomán forgatta. Az ördög című, 1972-ben rendezett második filmjét betiltották Lengyelországban, és csak 1988-ban került mozikba.


Romy Schneider és Klaus Kinski A szeretet a legfontosabb című filmben


Franciaországban a hetvenes évek közepétől készített filmeket. A szeretet a legfontosabb című alkotása 1975-ben nagy sikert aratott Romy Schneider, Fabio Testi és Klaus Kinski főszereplésével.. Hazatérve Lengyelországba, két éven át dolgozott A fehér bolygó című sci-fijén, de a hatóságok félbeszakították a munkát, ezért ismét visszatért Franciaországba. Csak a negatív filmanyagot sikerült megmenteni, de a nyolcvanas évek végén mégis be tudta fejezni a produkciót.


La femme publique


Az 1981-ben bemutatott Birtoklás című filmjéért Isabelle Adjani megkapta a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját és a Cézar-díjat is.

A nyolcvanas évek közepétől 2001-ig Żuławski együtt élt Sophie Marceau-val, és született egy fiuk is.


Sophie Marceau Żuławski Le fidelité című filmjében


Żuławski pályafutása során forgatókönyvíróként és rendezőként is számos elismerésben részesült. Legutóbb 2015-ben a Locarnói Filmfesztiválon a francia-portugál koprodukcióban forgatott Kozmosz című filmjéért rendezői díjat kapott. A produkció a lengyel író, Witold Gombrowicz azonos című műve nyomán született.