Megérkezett az iPhone X

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Az Apple bemutatta új termékeit és szolgáltatásait, köztük két új iPhone okostelefon-modellt.


A cég elnök-vezérigazgatója, Tim Cook a bemutatót Cupertinóban, az Apple Park Steve Jobsról elnevezett színházépületében tartotta. Cook két új okostelefont, megújított Apple-tévét és órát, valamint bővített szolgáltatásokat mutatott be.

Az első iPhone tizedik évfordulóján bemutatott új készülékek közül az iPhone 8 és iPhone 8 Plus az eddigi modellek továbbfejlesztése, míg az iPhone X teljesen új modell. Cook szerint az iPhone X a legnagyobb előrelépés a cég életében az első iPhone óta. Az 8-as modelleket 600 és 799 dollár (154 ezer és 205 ezer forint) közötti áron forgalmazzák. Az iPhone X ára 999 dollárról indul, és október végétől lehet majd megrendelni.

Az iPhone X formáját újratervezték, fedőlapja mindkét oldalon üvegből készült és rozsdamentes, csiszolt acél keretet kapott, víznek és pornak ellenálló és jóval gyorsabb. Vezeték nélkül lehet tölteni, az eddigi ujjlenyomat-olvasót egy olyan arcfelismerő váltja, amely sötétben, és kiegészítőket viselve, vagy átsminkelve is felismeri tulajdonosa arcát. Annak, hogy más az arcával átverje a rendszert egymillió az egyhez az esélye, fotókkal állítólag nem működik az arcfelismerő. Eltűnik a hagyományos "home"-gomb is.

Az iPhone 8 és 8 plus a korábbi 7-es modell továbbfejlesztése, szintén vezeték nélkül lehet tölteni, és a 10-es modellekkel együtt jobb felbontású elő- és hátlapi kamerát kapott. Az új Apple TV élesebb és színeiben élénkebb képet nyújt majd a HDR technológiának és a 4K felbontásnak köszönhetően.

Az új okosóra változatlanul csak okostelefonnal együtt használható, ám a 3-as széria csúcsmodellje képes a mobilhálózathoz csatlakozni. Az új okosóra azt is jelzi majd, ha a tulajdonosának a normálisnál szaporább a szívverése.