Megérintheti a holdkőzetet, megnézheti, miből csapolták az űrkólát

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A Gateway To Space utazó kiállítás egy felnőttnek nem túl izgalmas, egy 5–8 éves gyereket viszont valószínűleg fél óra alatt kifejlett űrrajongóvá tud változtatni. A kiállítás pénteken nyílt, és március közepéig lehet megnézni a Millenárison.


A kiállítás nagyobb részét az amerikai eszközök teszik ki, látványos orosz szkafanderből viszont kettő is van.


Egy lyukon keresztül meg lehet érinteni a holdkőzetet: készüljön úgy, hogy itt hosszan fog sorban állni.


Természetesen sikerült megoldani, hogy az űrben kólát csapoljanak és igyanak az űrhajósok. Ez a példány a Discovery űrsiklóval repült. (A gyermekkel érkezők megnyugtatására: nem lehet drága űrkólát venni.)


Három, szinte nullkilométeres holdjáró is létezik, de mindegyik a Holdon van. A Millenárison kiállított példány replika, de így is meg lehet nézni, mennyire spóroltak a súllyal a tervezők.


Az űr azért rossz téma, mert a legmenőbb eszközöket vagy nem hozták vissza a Földre, vagy szétégtek a légkörbe való visszatérés közben. Ez is csak egy makett a Mir központi moduljáról.


Jurij Gagarint, az első embert az űrben és a Columbia űrhajó legénységére emlékező Mars-járót egy lépcső alatt rejtették el.


Farkas Bertalan tárgyai egy tárlót töltenek meg, az űrben járt magyar mérőműszerek pedig egy másikat. A magyar űrhajós űrkapszulájának másolata is átkerült a kiállításra a Közlekedési Múzeumból.


Hiába csak másolat, a Mir bejárható központi modulja a Gateway to Space egyik legjobb pontja: őrületesen össze tudja zavarni az embert, hogy a plafonon is bútorok, használati tárgyak vannak, pedig a gravitáció pontosan jelzi, merre van a fel és a le.


Hogyan mosnak fogat az űrhajósok? Mit esznek? Hogyan lehet vécézni a súlytalanságban? Ezeket nagyrészt megválaszolja a kiállítás – ha előre felkészül pár sztorival, hős lesz a gyermeke szemében.


A Skylab űrállomáson használt tornacipő pont úgy működött, ahogy a spéci biciklis cipők: a fém háromszöggel a kísérleti fedélzet padlójához rögzíthették magukat az űrhajósok.


Űrkiállítás

Darth Vader nélkül még űrkiállítás sincs.


Űrkiállítás

A kiállítás utolsó termét repülőszimulátorok és a súlytalanság hatásait bemutató gyermekszórakoztató eszközök töltik meg.


Űrkiállítás

A 9-13 ezer forintos (két felnőtt és két gyerek, VIP-ségtől függően) jegyárra nyugodtan számoljanak rá még pár ezer forintot: minden szimulátor ötszáz forintos zsetonnal működik.


Űrkiállítás

Viszont az igazán menő látogatók egyik kezükben női táskával is leszállhatnak egy űrsiklóval az Edwardson.