Még nem tudni, hol lesz az új Közlekedési Múzeum

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A Ligetben legfeljebb a magyar feltalálók és innováció történetét mutatnák be.


Mindenképpen barnamezős beruházásban, lehetőleg valamilyen kevéssé hasznosított vagy teljesen kihasználatlan vasúti területen épülhet fel az új Közlekedési Múzeum. A tervek szerint komoly profiltisztításra készül a múzeum vezetése, amiből más kiállítóhelyek, tárlatok is nyerhetnek. A folyamat végére akár több izgalmas kiállítás is létrejöhet – mondta a Magyar Időknek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Vitézy Dávid szerint egyelőre nem tudni, mikor nyílhat meg az új Közlekedési Múzeum, jelenleg a projekt az újratervezési szakaszban tart. A városligeti helyszínről ugyanis kiderült, hogy még föld alatti bővítéssel sem lehetne ott elhelyezni a megújuló tárlatot.

Jelenleg a lehetőségeket vizsgálják, a végeredményről Vitézynek szeptember végéig kell jelentést készítenie a kormánynak. Most korábbi vasúti ingatlanokon néznek körül, az egyik lehetőség a MÁV korábbi telephelye, az Északi Járműjavító dízelcsarnoka.

A Városligetben körülbelül kilencezer négyzetméter volt a nettó kiállítótér, ennél maximum kétszer nagyobb lehet az új – mondta Vitézy. Szerinte a városligeti épület inkább alkalmas az intézményhez tartozó Műszaki Múzeum otthonának, ahol a magyar feltalálók és a hazai innováció történetét lehet bemutatni.

A HÉV-ek állami kezelésbe adásával a BKV által működtetett tömegközlekedési gyűjtemény területen kívül maradt. Ennek sorsáról Vitézy elmondta: a víziója az, hogy minden mozgásképtelen jármű kerüljön a Közlekedési Múzeum új központjába, és minden olyan jármű, amely működik és tud utast szállítani, a BKV nosztalgiajárat-flottájába.

Nincs ellenére, hogy a Közlekedési Múzeum birtokában lévő, az űrhajózási gyűjteményhez tartozó műtárgyak, relikviák az első magyar űrhajós Farkas Bertalan szülőfalujába, Gyulaházára kerüljenek.