Meg is van az idei Oscar legnagyobb botránya

Fotó: The Weinstein Company / Bruce Dern

-

Az Oscar-jelöltek kihirdetése után rögtön újra népszerűvé vált a Twitteren az #OscarsSoWhite hashtag, amellyel a hozzászólók felhívják a figyelmet: a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben sincs afroamerikai színész a jelöltek között. Az ügy továbbgyűrűzött, már az Amerikai Filmakadémia elnöke és több neves fekete művész is nyilatkozott. Tényleg rasszista lenne az Oscar?


„Nem csak zavarban vagyunk – egyenesen felfordult a gyomrunk” – fogalmazott az Amerikai Filmakadémia egyik tagja, utalva az idei Oscar-jelöltek listájára. Egyetlen fekete színész sem kapott jelölést, az Akadémia figyelmen kívül hagyta többek között Idris Elba alakítását (Beasts of No Nation), Michael B. Jordan főszerepét a Creed – Apollo fiában, de a tavalyi év meglepetéssikere, a Straight Outta Compton szereplőgárdájából sem jelöltek senkit.


Idris Elba a Beasts of No Nation című filmben


A csupa fehér színészből álló jelöltlistán elsőként a Twitteren háborodtak fel. Megint előkerült a tavaly felfutott #OscarsSoWhite hashtag, amellyel a twitterezők különféle csalódott, felháborodott vagy tréfás üzeneteket küldtek az Akadémiának.

Az átlagemberek mellett a fekete filmesek közül is többen felháborodtak, például Spike Lee, aki évtizedek óta a fekete közösség egyik szószólója Amerikában. Lee tavaly egy napjainkba helyezett Arisztophanész-adaptációt rendezett Chi-Raq címen – az nem lepte meg, hogy a filmjét nem jelölték, de a fekete színészek mellőzése miatt az Oscar bojkottjára szólította fel kollégáit. Ezzel Lee beállt Jada Pinkett Smith mögé, aki szintén közös fellépést sürgetett az ügyben, miután férje, a Concussion című film révén érdekelt Will Smith is kimaradt a jelöltek közül.Jada Pinkett Smith és Spike Lee mellett a idei Oscar-gála műsorvezetője, Chris Rock is hozzászólt az ügyhöz, aki a fekete művészeket elismerő BET-díjhoz hasonlította az Oscart, csak éppen a fehér BET-díjként hivatkozott rá.

A hangjukat hallató filmesek között éppen csak az Akadémia tagjai nem voltak ott – egészen tegnapig. Cheryl Boone Isaacs, az Akadémia elnöke hétfőn közleményt adott ki, amelyben bevallotta, számára is frusztráló és elszomorító a fekete színészek mellőzése. Isaacs szerint ezek után különösen fontos lesz az etnikai sokszínűség elősegítése az Akadémia idei programjában. Noha a szervezeten belül évek óta komoly figyelmet fordítanak rá, hogy a diverzitás jegyében újuljon meg az Akadémia tagsága – amely hagyományosan túlnyomórészt fehér, idős férfiakból áll –, Isaacs szerint egyértelmű, hogy további lépésekre van szükség annak érdekében, hogy véletlenül se feledkezzenek meg a jelölésre méltó művészekről, bármely etnikumhoz tartozzanak is.


Sylvester Stallone és Michael B. Jordan a Creed - Apollo fiában. Stallonét jelölték, Jordant nem.


Bár tavaly és idén valóban nem jelöltek fekete színészeket, az utóbbi évek Oscar-díjai alapján az Akadémiára mégsem lehet azt mondani, hogy rendszeresen figyelmen kívül hagyná az afroamerikai művészek teljesítményét. 2014-ben a legjobb film díját a 12 év rabszolgaság nyerte, a film szereplője, Lupita Nyong’o pedig megnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, de jelölték Chiwetel Ejiofor főszereplőt és Steve McQueen rendezőt is. Ezzel kapcsolatban a mostani botrány több hozzászólója is azt írta, úgy tűnik, a Filmakadémia akkor hajlamos elismerni fekete színészeket, ha rabszolgákat játszanak.


Lupita Nyong'o és Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaságban


Vagyis az Akadémiára nem lehet mondani, hogy tudatosan mellőzné a fekete színészeket, az viszont biztos, hogy az Oscar presztízse és a díjra irányuló médiafigyelem miatt a jövőben körültekintőbben kell kiosztaniuk a jelöléseket – nem tehetik meg, hogy arra hivatkoznak, idén így jött ki a lépés.